Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekMytilineos: Επένδυση 1,16 δισ.ευρώ για εξαγορά φωτοβολταϊκών στον Καναδά

Mytilineos: Επένδυση 1,16 δισ.ευρώ για εξαγορά φωτοβολταϊκών στον Καναδά

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Την εξαγορά χαρτοφυλακίου πέντε φωτοβολταϊκών έργων στην επαρχία Alberta του Καναδά, ισχύος 1.410 MW, από την Westbridge ανακοίνωσε σήμερα η MYTILINEOS, επένδυση που – όπως επισημαίνεται- αποτελεί την μεγαλύτερη στην μέχρι σήμερα ιστορία της εταιρείας καθώς θα φθάσει σε ορίζοντα τετραετίας στα 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συναλλαγή αφορά τα εξής έργα:

Georgetown – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος εως 278MW στη Vulcan County της Alberta
Sunnynook – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 332 MW, στην περιοχή της Alberta
Dolcy – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 246 MW στο Wainwright της Alberta
Eastervale – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 274 MW στο Provost της Alberta και
Red Willow – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 280 MW στο Stettler County της Alberta
Σημειώνεται ότι η Westbridge θα διατηρήσει την κυριότητα των εταιρειών ειδικού σκοπού που αναπτύσσουν τα φωτοβολταϊκά κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των έργων, έως την ολοκλήρωσή τους, η οποία υπόκειται σε προϋποθέσεις και ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Όπως αναφέρει η MYTILINEOS, κατά την έναρξη λειτουργίας τους, τα Έργα αναμένεται:

1. Να παράγουν 2,1 τεραβατώρες (TWh) ετησίως «πράσινης» ενέργειας, που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 200.000 νοικοκυριών για ένα έτος ή να εξαλείψουν τις εκπομπές 330.000 αυτοκινήτων (1.500.000 τόνοι CO2)

Thanks for reading Hellenic News of America

2. Να αποτελούν συνολική επένδυση ύψους 1,16 δισ. ευρώ (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών), η οποία θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026-2027. Η επένδυση αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.

3. Τα δύο πιο ανεπτυγμένα έργα, Georgetown και Sunnynook (περίπου 610 MW) αναμένεται να είναι «έτοιμα προς κατασκευή») μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα τρία έργα (περίπου 800 MW) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και έτοιμα προς κατασκευή μέχρι τα μέσα του 2024.

4. Όλα τα Έργα έχουν υποβάλει αίτηση ή/και έχουν εγκριθεί για την εγκατάσταση και χρήση συστήματων συσσωρευτών και αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 1.200 MWh.

«Η εν λόγω συναλλαγή είναι η πρώτη τέτοιου είδους για την MYTILINEOS στην Βόρεια Αμερική, σε συνέχεια της διεθνούς στρατηγικής της Εταιρείας για αναζήτηση ευκαιριών σε χώρες και περιοχές με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Καναδάς ανακοίνωσε πρόσφατα ειδικά κίνητρα για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες όπως απευθείας επιχορηγήσεις ή πίστωση φόρου για επενδύσεις σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες μπορούν να παρέχουν έως και 30 % επί των επιλέξιμων κεφαλαιουχικών δαπανών ορισμένων έργων παραγωγής ενέργειας που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές για τη στήριξη της «πράσινης» μετάβασης σε όλες τις επαρχίες του Καναδά. Η επένδυση κεφαλαίου περιλαμβάνει την εν λόγω πίστωση (περίπου 430 εκατ. CAD βάσει του επιλέξιμου κεφαλαίου των έργων)», τονίζει η εταιρεία.
Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Εταιρείας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 10,5 GW. Με την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, η συνολική ισχύς του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Εταιρείας θα υπερβαίνει τα 11,9 GW.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά ανακοινώνουμε την εξαγορά χαρτοφυλακίου πέντε φωτοβολταϊκών έργων στην επαρχία Alberta του Καναδά, ισχύος 1.410 MW, από την Westbridge, με την οποία είχαμε εκτενείς, γόνιμες και θετικές διαπραγματεύσεις.
Πιστή στην πολιτική της για επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διεθνώς, η MYTILINEOS προχώρησε στην μεγαλύτερη έως σήμερα επένδυση στην ιστορία της, αξιοποιώντας τα κίνητρα που παραχωρεί η κυβέρνηση του Καναδά σε νέα έργα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Westbridge για τη θετική τους προσέγγιση σε όλη τη διαδρομή, στη Διοίκηση και τα στελέχη του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS (και ειδικότερα της M Renewables) καθώς και αυτά των Τομέων Treasury και Strategy και M&A ».

O Stefano Romanin, CEO και Director της Westbridge Renewable σχολίασε:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ανακοινώνουμε τις οριστικές συμφωνίες πώλησης για το χαρτοφυλάκιό μας στην Αλμπέρτα, οι οποίες όχι μόνο αποδεικνύουν το επιχειρηματικό μας μοντέλο, αλλά εδραιώνουν την αξία ολόκληρης της πλατφόρμας μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μας για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή της, με αποτέλεσμα να είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στον Καναδά μέσα σε δύο χρόνια από το RTO μας και να προσελκύσουμε έναν πολυεθνικό επενδυτή όπως η MYTILINEOS για την απόκτηση, κατασκευή και λειτουργία των έργων. Στην ομάδα της MYTILINEOS, είμαστε ευγνώμονες και σίγουροι για την εμπιστοσύνη σας».

Η σημερινή ανακοίνωση δείχνει ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην ποιότητα και τη συνέπεια της δουλειάς μας και προσβλέπουμε στην αύξηση της αξίας για τους μετόχους μας καθώς συνεχίζουμε να εκτελούμε το επιχειρηματικό μοντέλο και τη στρατηγική μας. Ανυπομονούμε να προωθήσουμε το υπάρχον pipeline μας και να δημιουργήσουμε και να αποκτήσουμε έργα σε αγορές όπου βλέπουμε σημαντικές ευκαιρίες εξέλιξης.»

Την κατασκευή εργοστασίου αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ εξετάζει η MYTILINEOS

Την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι στην Ευρώπη εξετάζει η MYTILINEOS, αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξη στην εφημερίδα Globe and Mail του Καναδά με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση για την επένδυση ύψους 1,16 δισεκ. ευρώ από την MYTILINEOS για εξαγορά φωτοβολταϊκών στον Καναδά.

«Τα χυτήρια αλουμινίου χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να γίνουν αντιοικονομικά όταν αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες», ανέφερε.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η Βόρεια Αμερική προσελκύει διεθνείς ενεργειακές επενδύσεις επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν καταστήσει την πράσινη μετάβαση προτεραιότητα. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, ο οποίος υπογράφηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προβλέπει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτή είναι η πρώτη μας επένδυση στον Καναδά», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά. «Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον Καναδά γενικά είναι καλές και αισθανόμαστε πιο άνετα εκεί από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καναδάς μοιάζει περισσότερο με την Ευρώπη για εμάς».

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα της εταιρείας στην Αλμπέρτα θα βρίσκονται κοντά στις πόλεις και τα χωριά Georgetown, Sunnynook, Dolcy, Eastervale και Red Willow. Το έργο Sunnynook, χωρητικότητας 332 MW, θα είναι το μεγαλύτερο. Τα υπόλοιπα θα έχουν ισχύ που θα κυμαίνεται από 246 έως 280 MW.

Η εταιρεία μπορεί να προσθέσει αποθήκευση μπαταριών στα έργα κάποια στιγμή, αν και ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η τεχνολογία δεν είναι ακόμη αρκετά προηγμένη για να δεσμευτεί στην ιδέα (ένα από τα έργα της, στη Βρετανία, διαθέτει τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών).

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η MYTILINEOS υποστηρίζεται από την Fairfax Financial Holdings Ltd. του Τορόντο, με επικεφαλής τον Prem Watsa, η οποία επένδυσε για πρώτη φορά στην ελληνική εταιρεία το 2012 και έκτοτε αύξησε τη συμμετοχή της στο 4,7%, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο, μετά τον κ. Μυτιληναίο, κατέχοντας το 27%. Η Fairfax έχει την επιλογή να αυξήσει τη συμμετοχή της στο 6,4%.

Ενόψει αποφάσεων για μεταφορά της έδρας

Πιέσεις από μεγάλους μετόχους της MYTILINEOS για μεταφορά της έδρας της εταιρείας εκτός Ελλάδος προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτίμησή της, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος, σήμερα, μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων.

«Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και βρισκόμαστε σε ευαίσθητη πολιτικά περίοδο. Δεν θέλω να δημιουργήσω κανένα πρόβλημα σε κανέναν, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ό,τι απάντηση και να σας δώσω μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Θα απαντήσω στις 27 Ιουλίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε:
«Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι εσωτερική επιλογή και πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας οι οποίοι θεωρούν ότι η εταιρεία, παρ’ όλη την άνοδο της μετοχής διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα και ότι στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις για να πάρει την αποτίμηση που δικαιούται είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι στις ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Αλλά αυτό κανείς πρέπει να το δει γενικά. Το να πάει κανείς στο εξωτερικό και να πέσει σε πτωτική αγορά και η Ελλάδα να αρχίσει να πετάει, μπορεί να είναι μεγάλο λάθος».

Ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, η οποία αναμένεται εντός του έτους θα σημάνει τεράστια εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. «Η επενδυτική βαθμίδα είναι κάτι σπουδαίο αλλά υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό που είναι η τοποθέτηση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές από τις αναδυόμενες που βρίσκεται σήμερα. Η ελληνική είναι η μοναδική αγορά στην ευρωζώνη, αν όχι στην ΕΕ, που είναι αναδυόμενη. Όταν συμβεί αυτό θα υπάρξει τεράστια εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Υπάρχουν μεγάλοι οίκοι που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα αλλά δεν τους το επιτρέπει το καταστατικό τους. Μόλις η χώρα πάρει επενδυτική βαθμίδα τα ποσά δεν θα έχουν όριο», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συνέλευσης, ο επικεφαλής της MYTILINEOS τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
-Για την πορεία το 2023: Αν δεν μεσολαβήσει κάτι δραματικό, η εταιρεία θα υπερβεί ενδεχομένως και άνετα το 1 δισ. ευρώ EBITDA. Τα μεγέθη του 2022 από εδώ και στο εξής θα είναι το ελάχιστο, καθώς η εταιρεία έχει αλλάξει επίπεδο.
-Για την ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη στάθηκε πολύ τυχερή τον προηγούμενο χειμώνα αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει.
-Για την επένδυση 1,1 δισ. στον Καναδά: Ανοίγει μια τεράστια αγορά με μια επένδυση εξαιρετικής αποδοτικότητας. Μετά τον πόλεμο στην Ελλάδα περιμέναμε το δολάριο, τώρα πάμε εμείς εκεί και κάνουμε επενδύσεις. Αυτό κάτι λέει για τον όμιλο και τη χώρα μας.
-Για την τροφοδοσία του εργοστασίου Αλουμινίου με ηλεκτρική ενέργεια: Θα υπάρχει ένα «καλάθι» από διάφορες πηγές στο οποίο η ΔΕΗ θα μπορούσε να συμμετέχει με ποσοστό 10-20 %.

Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για αύξηση των φόρων ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι και μόνο η λέξη φόροι προκαλεί αποστροφή και πρόσθεσε: «Τώρα που ξεμπερδέψαμε από τα μνημόνια, να βρούμε άλλους φόρους; Αφήστε την οικονομία λίγο να αυγατίσει. Έχουμε επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ επειδή η οικονομία πάει καλύτερα. Η Νέα Δημοκρατία επέβαλε εκατοντάδες εκατομμύρια φόρων στην ενέργεια αλλά προεκλογικά δεν έκανε σημαία τους φόρους. Η συζήτηση από κάποια κόμματα για το θέμα των κερδών ήταν καταστροφική γιατί καλώς ή κακώς στο μυαλό του μέσου Έλληνα οι φόροι είναι συνδεδεμένοι με μνημόνια 10 ετών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img