Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑΙΓΙΟ «Το μπαλκόνι του Κορινθιακού»

ΑΙΓΙΟ «Το μπαλκόνι του Κορινθιακού»

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

 

 

Η ζωή είναι ταξίδι!

Άλλοτε ταξιδεύουμε με παρέα τη μοναξιά, την άρνηση, το χαμένο παιδικό μας όνειρο.

Thanks for reading Hellenic News of America

Αθροίσατε ποτέ τα ταξίδια της ζωής σας;

Ταξιδέψατε ποτέ ανάποδα, σε λάθος σταθμούς επιβιβαστήκατε; Μηδενίσατε τα χιλιόμετρα των ταξιδιών σας;

Αναμφισβήτητα η ζωή είναι ωραία και το ταξίδι της είναι ένας δρόμος που δεν τελείωσε ακόμα… άρα μπορούμε να ελπίζουμε, να αγαπάμε, να αντέχουμε και να ταξιδεύουμε πλοηγό την αντοχή και τη καλή διάθεση

Σήμερα φίλοι μου αναγνώστες ελάτε μέσα από τα δικά μου μάτια να γνωρίσετε το όμορφο μας Αίγιο μας!

Το Αίγιο είναι ένας τέλειος συνδυασμός μεταξύ βουνού και θάλασσας, (η αιγιαλίτιδα ζώνη του Αιγίου έχει δυο γαλάζιες σημαίες), σ΄ ένα περιβάλλον φυσικής γαλήνης και ηρεμίας, ανάμεσα σε ανθρώπους προσηνείς και φιλόξενους που αγαπούν τον τόπο τους, όπου η παράδοση αντιστέκεται ακόμα στις αλλοιώσεις και στον άκρατο καταναλωτισμό.

Η ευρύτερη περιοχή του Αιγίου, με την ακτογραμμή της να μετρά πάνω από 25 χλμ, μεταξύ των άλλων είναι ευλογημένη μια και κρύβει στα σπλάχνα της ακόμη μακριά από το φως της αρχαιολογικής σκαπάνης, το μυστήριο της Αρχαίας Ελύκης, όπου σαν πόλη των αιώνων αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης.

Σήμερα, στο κέντρο της, στην “Παλιά Αγορά”, μόλις 190 χλμ από την Αθήνα, δεσπόζει το κλασικό διατηρητέο κτήριο “Παναγιωτοπουλέϊκο”, ζωντανός μάρτυρας αλλοτινών εποχών καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο (περιοχή “Ψηλά αλώνια”, οδός Δεσποτοπούλου) όπου επιμελώς εκτίθενται χαρακτηριστικά υλικά της δομής της πόλης αλλά και του κοινωνικού ιστού της στο ταξίδι της μες στον Χρόνο.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΦΗΓΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΘΕΜΙΣΤΩ  ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ο ιδιόκτητης  του ξενοδοχείου ΘΕΜΙΣΤΩ που βρίσετε στη περιοχή Νικολέικα και φίλος μου Γιώργος Ανδριόπουλος , με αγάπη μου μίλησε για την ιστορία του τόπου του.

«Φίλη Άννα και κόρη του μεγάλου μας Έλληνα τραγουδιστή Γρηγόρη Μπιθικώτση θα σου πω δυο λόγια για την ιστορία της γης που με γέννησε.

Η Αιγιάλεια μέσα στον χρόνο έχει δώσει πολλούς αγώνες τόσο για την απελευθέρωσή της όσο και για την ανεξαρτησία της Πατρίδας.

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός στην σύγχρονη ιστορία της η Συνέλευση της Βοστίτσας το 1821(το παλαιότερο επώνυμο της πόλης του Αιγίου)

Το κτήριο που την στέγασε δασώζεται έως και σήμερα στο κέντρο της πόλεως στην οδό Μητροπόλεως – αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο αγώνας των ηρωικών μαχητών της με προεξάρχοντες τους μεγάλους Αιγιώτες οπλαρχηγούς και αδέλφια Ανδρέα και Δημήτριο Λόντο, ο οποίος απέφερε και την απελευθέρωση της πόλης στις 22 Μαρτίου 1821 (πρώτη απελευθέρωση πόλεως κατά την Ελληνική Επανάσταση). Σήμερα το Αίγιο είναι μια ζωντανή πόλη, με σημαντική εμπορική δραστηριότητα, ευκαιρίες για μοντέρνα ψυχαγωγία αλλά και παραδοσιακές γιορτές. Σημαντική εκδήλωση τα Ανθεστήρια-Ελίκεια που πραγματοποιούνται την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου ως την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου και κλείνουν με παρέλαση αρμάτων στολισμένων με λουλούδια. Η πόλη μας συνδέεται οδικώς με την Αθήνα μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών. Βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα πριν την Πάτρα. Θα σε περιμένουμε πάλι για να σε ξεναγήσουμε και σε ομορφιές κρυφές του»

 

Ο Γεώργιος,ο γιός του Κώστας και η νύφη του Ειρήνη είναι τόσο φιλόξενοι και δοτικοί που πάντα επιλέγω να διαμένω στο δικό τους όμορφο οικογενειακό ξενοδοχείο γιατί αποφύγω καταλύματα μέσα στο κέντρο της πόλης είτε πάω χειμώνα είτε καλοκαίρι (Το ξενοδοχείο ΘΕΜΙΣΤΩ απέχει 1,5χλμ. από την παραλία και διαθέτει καφέ με υπέροχο τζάκι και εστιατόριο. Τα πανέμορφα κλιματιζόμενα δωμάτιά του έχουν ιδιωτικό μπαλκόνι με πανοραμική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο).

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

Του Αιγίου αξιοθέατα είναι η Μητρόπολη, έργο του Τσίλερ, η Αγορά, το Προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής που συγκεντρώνει πλήθος πιστών κάθε χρόνο, το γυναικείο Μοναστήρι της Πεπελενίτσας στις πλαγιές του όρους Παναχαϊκό. Ένας απ’ τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Αιγιωτών και όχι μόνο, είναι η ιερά μονή Ταξιαρχών, χτισμένη στο Σελινούντα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον από το 1620, που διαθέτει πλούσια συλλογή από κειμήλια. Αν επισκεφτείτε τη μονή, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε τη μοναδική ροδοζάχαρη από πέταλα τριαντάφυλλου.

 

ΝΙΚΟΛΕΪΚΑ – ΡΥΖΟΜΥΛΟΣ

 

Στην εξοχική περιοχή “Νικολαίϊκα” της ανατολικής Αιγιάλειας  και στην παραλία του Ριζόμυλου συναντά κανείς την ταβέρνα “Γιαλός” με την κουζίνα της να μυρίζει Μεσόγειο. Εκεί συναντησα  και την οικοδέσποινα  με την  υπέροχη οικογενειακή ταβερνα ΓΙΑΛΟΣ που βρίσκεται στα σύνορα Ριζόμυλου με Νικολέικα.

Η ίδια μας μίλησε για την ομορφιά της παραλίας με τα καθάρια νερά της και τον όμορφο τουρισμό που έχει ο τόπος της γιατί συνδυάζει ο επισκέπτης  τις ήσυχες οικογενειακές διακοπές πλησίον της Αθήνας και με τις πολλές επιλογές για όμορφες αποδράσεις κοντινές.

 

ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΑ

 

Η δυτική “πύλη” του Αιγίου ανοίγει για να μας υποδεχτεί στα υπέροχα “Σελιανίτικα”, ένα παραθαλάσσιο χωριό, 7 χλμ από το κέντρο της πόλης, όπου οι με όμορφες παραλίες του, τα καθαρά και δροσερά νερά του, το πράσινο και η ησυχία συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό.

Είναι ένα θέρετρο ιδανικό για όλες τις ηλικίες που σφύζει από ζωή προσφέροντας ήρεμη ζωή και οικογενειακές με ποιότητα διακοπές στους μονίμους κατοίκους αλλά και στους γηγενείς παραθεριστές χειμώνα καλοκαίρι. Καταγάλανα νερά, ευωδιασμένοι κήποι, γεύσεις σπιτικές ως gourmet υψηλών προδιαγραφών. “Pasta e Basta” το εστιατόριο του σύγχρονου ξενοδοχείου “Κανελλή”, ιδιοκτησίας Χρήστου Κανελλή ο οποίος με την συνδρομή του συνεργάτη του Ανδρέα Ξυλιά, με αγάπη και μεράκι συντηρεί το πρώτο πανδοχείο της περιοχής κληρονομιά του προπάππου του, κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα, το οποίο χτίστηκε για να φιλοξενεί από το 1916 τους λουόμενους στα τοπικά ιαματικά λουτρά, τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν πια …

Ο Χρήστος  Κανελλής με ενθουσιασμό με καλοδέχτηκε και μου μίλησε για τα Σελιανιτίκα που αποτελούν ένα υπέροχο τόπο διαμονής για γαληνεμένες διακοπές και όμορφη νυχτερινή ζωή.

Στα “Σελιανίτικα” μου είπε ο Ανδρέας Ξυλίας « πρωτοστατεί ο εναλλακτικός τουρισμός (οινοτουρισμός – δρόμοι του κρασιού, αγροτουρισμός,  περιπατητικός, φυσιολατρικός, ορειβατικός, αναρριχητικός) που προκαλεί τον επισκέπτη να κάνει το Αίγιο άντρο των ταξιδιωτικών του αναζητήσεων. Σημαντικότεροι προορισμοί: ερείπια της Στυγός ( η πηγή του “αθάνατου νερού”- η κολυμβήθρα του Αχιλλέα), Δάσος Ζαρούχλας, Δάσος Χελμού, Λίμνη Τσιβλού (πάρκο της Unesco), Φαράγγι του Περιστερώνα… καλώντας με στο επομενο μου ταξιδι στο Αιγιο να κάνουμε  μια Κυριακάτικη απόδραση στη φύση με συνδυασμό δραστηριοτήτων, διασχίζοντας  το φαράγγι του Βουραικου με τον Οδοντωτό, να πιούμε δροσερό καφέ στα Καλάβρυτα, και  να συνεχίσουμε στη λίμνη Τσιβλου για μπάνιο και ποδήλατο μέσα από τα δάση του Χελμού!

Κύριος εκφραστής αυτής της δυναμικής πρωτοβουλίας είναι ο Μοuntain Guide στην εταιρεία Hellas Nature και μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Αιγίου Ανδρέας Ξυλιάς, ο οποίος σε συνεργασία με τον κ. Χρήστο Κανελλή εργάζεται στην ανάγκη ανάδειξης των πολλών δυνατοτήτων της παρθένας γεωφυσικής Αιγιαλείας, το ημιορεινό “κομμάτι” της οποίας δίκαια φέρει το προσωνύμιο “Ελληνική Τοσκάνη” (περιοχή Νεμέας).

 

ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ:

 

Πάτρα, Ρίο – Αντίριο, Αρχαία Ολυμπία, Μυκήνες, Νεμέα, Καλάβρυτα, Τριζώνια, Γλύφα, Γλυφάδα.

 

ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

 

– Εργοστάσιο μαύρης κορινθιακής σταφίδας ” Βοστίτσα”

σημαντικότερος παραγωγός με εξαγωγές

– Οινοποιϊα Χατζηκώστα

– Οινοποιϊα “Ρίρα”

– Οινοποιϊα Ρούβαλη

– Οινοποιϊα “Καβίνο”

– Επιτραπέζιο εμφιαλωμένο νερό τοπικής παραγωγής: “Κρίνος”

 

Φίλοι αναγνώστες αν αναζητάτε έναν ήρεμο  προορισμό τότε το Αίγιο είναι ιδανικό για εσάς. Το Αιγιο είναι το  «μπαλκόνι του Κορινθιακού» χάρη στην θέα του στη θάλασσα,

Όταν φτάσετε εκεί ξεκινήστε τη βόλτα σας από τα Ψηλά Αλώνια που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, θα πιείτε καφέ στη μεγάλη πλατεία που βρίσκεται δίπλα στο δημοτικό πάρκο και πίσω από την πολυσύχναστη οδό Μητροπόλεως. Θα  Ρεμβάσατε την θέα από ψηλά στον Κορινθιακό και τη Ρούμελη, και στη συνέχεια θα πάρετε  τα σκαλάκια που ξεκινούν από την πίσω είσοδο του πάρκου για να καταλήξετε στην παραλία. Σε  ελάχιστα λεπτά  θα είστε στην πιο παλιά και γραφική συνοικία της πόλης, τον Άγιο Ανδρέα, που είναι κυριολεκτικά κρεμασμένη από την άκρη ενός βράχου. Από εκεί θα φτάσετε στο λιμάνι που θα απολαύσετε  ότι θελήσετε στις Καφετέριες, τα μεζεδοπωλεία, . Στη συνέχεια θα σας μαγέψουν οι επιβλητικές πέτρινες σταφιδαποθήκες, ο παλιός σταθμός που θυμίζει άλλες εποχές και οι γραμμές του τρένου που βρίσκονται μια ανάσα από τη θάλασσα. Για λίγο μεγαλύτερη βόλτα, μπορείτε να κινηθείτε προς τα ανατολικά περπατώντας παραλιακά στους δρόμους των ποδηλατών και των runners για να καταλήξετε στον υδροβιότοπο της Αλυκής που είναι χαρακτηρισμένος ως περιοχή Natura καθώς φιλοξενεί πάνω από 120 είδη πουλιών.

 

Ανανεώνω το ραντεβού μας που θα είναι έκπληξη!

 

Καλά μας ταξίδια!

 

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  – ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img