ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Forum
Η ανάπτυξη της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας έχει καταστεί βασικός πυλώνα της εν γένει ενίσχυσης των διακρατικών σχέσεων στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας όπου το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται διαρκώς.
Ιδιαίτερα, η επιχειρηματική συνεργασία προσδίδει μια δυναμική ανάπτυξης των συνολικών διμερών σχέσεων μεταξύ γειτονικών κρατών όπως οι χώρες μας, όταν καλλιεργείται συστηματικά και μακροπρόθεσμα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων, διανοίγοντας νέους διαύλους ανταλλαγής εμπορικών/επενδυτικών/ τουριστικών ροών και ανάπτυξης επαφών και δημιουργώντας αμοιβαία οφέλη για τους εταίρους.
Η σημασία της οικονομικής διπλωματίας στην εξωτερική πολιτική ιδίως στο σύγχρονο περιβάλλον είναι προφανής και πολλές φορές είναι ο οικονομικός τομέας εκείνος που προπορεύεται στο φάσμα των πολιτικών σχέσεων.
Είμαστε αρωγοί στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας και στην καλλιέργεια επιχειρηματικών συνεργειών, που θα σφυρηλατήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.
Τα δεδομένα των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών μας είναι ενδεικτικά των δυνατοτήτων που υπάρχουν:
(α) Σημαντική ενίσχυση των εμπορικών και επιχειρηματικών μας σχέσεων τα τελευταία έτη, που αποτυπώνεται στην αξιοσημείωτη αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου, μετά το 2000 (από 1,062 δις ευρώ το 2000 σε 3 δις ευρώ το 2015). Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών και κατέχει βαρύνουσα σημασία ανάμεσα στους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας.
(β) Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία, που σήμερα εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα κλάδων των τομέων μεταποίησης και υπηρεσιών: νέες τεχνολογίες, πληροφορική, τουρισμός, υπηρεσίες υγείας, πλαστικές ύλες, φαρμακευτικά προϊόντα, βιομηχανία τροφίμων και άλλοι.
Από την άλλη, τα τελευταία έτη έχουν υλοποιηθεί αξιόλογες επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στην Ελλάδα στους τομείς των τουριστικών υποδομών, τον τραπεζικό και την μεταποίηση.
Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό και φιλικό για τους επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένους. Υποστηρίζουμε τις επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας με νέους νόμους, διευρύνουμε τις συνεργασίες σε παραδοσιακούς και νέους κλάδους.
(γ) Συνεργασία στον τουριστικό τομέα:
Σήμερα οι Υπουργοί Τουρισμού υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για την διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα αυτό που παρουσιάζει αξιόλογη δυναμική και δημιουργεί θέσεις εργασίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις οικονομίες των δύο χωρών.
Ασφαλώς το φάσμα των διμερών οικονομικών μας σχέσεων δεν εξαντλείται στα ανωτέρω δεδομένα. Υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για ενίσχυση των σχέσεων και ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργειών σε σημαντικούς τομείς με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία των δύο χωρών: Η συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία, η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και των εκατέρωθεν επενδύσεων, η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας, των μεταφορών και του κατασκευαστικού κλάδου, μπορούν να προσδώσουν μια νέα δυναμική στις επιχειρηματικές μας σχέσεις.
Ειδικότερα στον τομέα των μεταφορών σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την αναγκαιότητα αναβάθμισης των σιδηροδρομικών δικτύων των δύο χωρών και την λειτουργία ταχείας
σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης.
Μένοντας στον τομέα των μεταφορών θα ήθελα να αναφερθώ στο Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπέγραψαν σήμερα ο Λιμένας της Θεσσαλονίκης και ο Λιμένας της Σμύρνης. Ελπίζουμε το Μνημόνιο αυτό να αποτελέσει έναυσμα για την σύντομη υλοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Σμύρνη, ένα επιχειρηματικό σχέδιο στο οποίο, από πλευράς μας, θα παράσχουμε κάθε στήριξη και διευκόλυνση.
Περαιτέρω, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο διμερούς οικονομικής συνεργασίας το οποίο διέπει όλους τους ανωτέρω επιμέρους τομείς επιχειρηματικής συνεργασίας, παρέχοντας νέες ευκαιρίες επιχειρηματικών δράσεων ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές εταιρείες.
Ευκαιρίες ελληνο-τουρκικών επιχειρηματικών συνεργειών αναδεικνύονται, ωστόσο, και σε αγορές τρίτων χωρών, δεδομένης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας και της επιχειρηματικής μας παρουσίας και σε άλλες ηπείρους.
Ουσιαστικός, εντούτοις, παράγοντας ο οποίος θα αποτελέσει εφαλτήριο για σημαντική περαιτέρω ώθηση των ελληνο-τουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας. Άλλωστε ο παράγοντας αυτός συνιστά προϋπόθεση για την άνθηση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση με κορυφαίο επίπεδο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Για την ευόδωση αυτού του στόχου, οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σταθερά
Η προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και η οικονομία, αποτέλεσε κεντρικό σημείο των επαφών που είχαμε με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ.Davutoglou και τους Υπουργούς της κυβέρνησής του.
Οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας, έχουν προ πολλού αποδείξει, μέσα από την εντατικοποίηση των επαφών τους, ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις όποιες δυσμενείς συγκυρίες, αντιλήψεις ισχύος και πολιτικές παραμέτρους.
Είμαι πεπεισμένος, ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας θα συνεχίσουν να είναι προπομποί των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και η παρουσία σας εδώ σήμερα θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη νέων επιτυχημένων επιχειρηματικών συνεργειών.