Tuesday, March 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑΠΟΨΗ: 14η Μαΐου: Η Τουρκία Εκλογές, εγώ Γενέθλια!…

ΑΠΟΨΗ: 14η Μαΐου: Η Τουρκία Εκλογές, εγώ Γενέθλια!…

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*

Εύχομαι να μην παρεξηγηθεί ως «δείγμα επιπολαιότητας ή εγωκεντρικής αφέλειας» ο τίτλος μου αλλά είναι γεγονός ότι στη γειτονική μας Τουρκία ο Πρόεδρος κ Erdogan όρισε επισήμως την 14η Μαΐου ως ημέρα Εθνικών εκλογών και, ώ τι σύμπτωση, η 14η Μαΐου είναι η επίσημα καταγεγραμμένη ημέρα των Γενεθλίων μου!..

Έκλεισα την προηγούμενη παράγραφο με θαυμαστικό και ομολογώ ότι στο σημερινό μου άρθρο, με αφορμή αυτή την σύμπτωση, θα αφήσω στην άκρη τις δικές μας Εθνικές εκλογές που μάλλον θα γίνουν στις 9 Απριλίου και θα ασχοληθώ με τα Τουρκικά κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικά δεδομένα φέρνοντας, ως Πανεπιστημιακό δάσκαλος και ερευνητής στο προσκήνιο σημαντικά στοιχεία και πραγματικότητες που κάποιοι από τους αγαπητούς αναγνώστες/ αναγνώστριες ίσως αγνοούν.

Με άλλα λόγια θέτω υπόψη σας οικονομικά κυρίως δεδομένα που προσωπικά θεωρώ ως πολύ σοβαρούς λόγους «συμπάθειας» Ευρώπης και Αμερικής στον Τούρκο Πρόεδρο…
Ζούμε, σε καθημερινή πλέον βάση, υπό το ογκώδες και ενίοτε ακόμη και χυδαίο «υβρεολόγιο» του Τούρκου Πρωθυπουργού και των κορυφαίων στελεχών του με διαρκείς απειλές ενάντια στην ασφάλεια της Εθνικής μας Κυριαρχίας!..

Και ενώ συμβαίνουν αυτά Ελληνίδες και Έλληνες εντός και εκτός συνόρων μένουμε κυριολεκτικά ΑΦΩΝΟΙ με συστάσεις να χαμηλώσουμε και οι δύο τόνους (!!!), με έλλειψη κυρώσεων και με «χαϊδέματα» του Τούρκου Προέδρου από τους «Συνεταίρους» μας (;;;) στην αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και τους «Συμμάχους» (;;;) μας στο ΝΑΤΟ…
Την προσωπική και πολιτική βιογραφία του κ Erdogan μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο:
https://en.wikipedia.org/wiki/Recep_Tayyip_Erdo%C4%9Fan

Thanks for reading Hellenic News of America

Σας προσκαλώ να δούμε μαζί τι ΕΠΑΘΕ το Εθνικό νόμισμα της Τουρκίας στη διάρκεια των χρόνων που την Κυβερνά ο κ Erdogan και το Κόμμα του.

Ο κ Erdogan υπηρέτησε ως ο 25ος Πρωθυπουργός της Τουρκίας από τις 14 Μαρτίου 2003 μέχρι 28 Αυγούστου 2014.αφού είχε θητεύσει ως Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Δείτε την ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας έναντι του Δολαρίου και του Ευρώ:
Τον Μάρτιο του 2003 όταν ανέλαβε ο κ Erdogan η ισοτιμία Δολαρίου Λίρας κυμάνθηκε μεταξύ 1,6 και 1,74 https://freecurrencyrates.com/en/exchange-rate-history/USD-TRY/2003/cbr

Και το ίδιο χρονικό διάστημα η ισοτιμία Ευρώ Λίρας κυμάνθηκε μεταξύ 1,72 και 1,87
https://freecurrencyrates.com/en/exchange-rate-history/EUR-TRY/2003/cbr
Από την 28η Αυγούστου 2014 μέχρι σήμερα ο κ Erdogan υπηρετεί ως ο 12ος Πρόεδρος της Τουρκίας και είναι εμφανής και στον πλέον αφελή παρατηρητή εντός και εκτός Τουρκίας η επιθυμία του να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της χώρας του!..

Τον Αύγουστο του 2014 η ισοτιμία Δολαρίου Λίρας κυμάνθηκε μεταξύ 2,13 και 2,16
https://www.exchangerates.org.uk/USD-TRY-spot-exchange-rates-history-2014.html
Και την ίδια χρονική περίοδο η ισοτιμία Ευρώ Λίρας κυμάνθηκε μεταξύ 2,83 και 2,86
https://www.exchangerates.org.uk/EUR-TRY-spot-exchange-rates-history-2014.html
ΣΗΜΕΡΑ 26 Ιανουαρίου, 2023 η ισοτιμία Δολαρίου Τουρκικής Λίρας έχει φτάσει στο ιλιγγιώδες επίπεδο του 18.81

https://www.exchangerates.org.uk/Dollars-to-Lira-currency-conversion-page.html
Και η ισοτιμία Ευρώ Τουρκικής Λίρας αναρριχήθηκε σε επίπεδα ζενίθ στο 20.54
https://www.exchangerates.org.uk/Euros-to-Lira-currency-conversion-page.html
Συγκρίνοντας την ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας με Δολάριο και Ευρώ είναι εμφανές ότι το Εθνικό νόμισμα της Τουρκίας υπό την ηγεσία του κ Erdogan υποτιμήθηκε δραματικά!..
«Αναμφισβήτητα η δραματική εξασθένιση του Εθνικού νομίσματος της Τουρκίας κάνει τις εξαγωγές της απίστευτα πολύ φθηνές για τους διεθνείς αγοραστές!..»

Στην Τουρκία του κ Erdogan μπορεί να υποφέρουν οι Τούρκοι πολίτες αλλά γίνονται χρόνο με τον χρόνο πλουσιότεροι οι Ευρωπαίοι και άλλοι που παράγουν προϊόντα στην Τουρκία και τα πωλούν σε Ευρώπη, Β. Αμερική και αλλού…

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ κάνοντας μια πρόχειρη σύγκριση αριθμών ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας το 2022 θα φτάσουν στο επίπεδο των $248.7 δισεκατομμυρίων σημειώνοντας αύξηση κατά 10,5% σε σύγκριση με το 2021…

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ότι στις ίδιες χρονιές το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας ήταν το $214.9 δισεκατομμύρια το 2021 και εκτιμάται ότι το 2022 θα είναι $222 δισεκατομμύρια!..
https://www.google.com/search=Greek+GDP+2021+in+dollars&oq=Greek+GDP+2021+in+dollars&aqs=chrome..69i57j33i22i29i30.19281j1j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Το 55,3% των εξαγωγών της Τουρκίας κατ’ αξία παραδόθηκε σε Ευρωπαϊκές χώρες ενώ το 24,7% πωλήθηκε στην Ασία, 9,4% στην Αφρική, και 7,7% στη Βόρεια Αμερική. Η Τουρκία έχει και το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας, του Μπαγκλαντές της Ινδονησίας του Πακιστάν και άλλων Ασιατικών χωρών που παράγουν φθηνά ότι είναι δίπλα στην Ευρώπη και τόσο ο χρόνος παράδοσης όσο και το κόστος μεταφοράς αγαθών είναι πολύ πιο χαμηλό.
Δείτε προσεκτικά τον κατάλογο των προϊόντων που κατασκευάζονται στην Τουρκία για εξαγωγή (από Αυτοκίνητα μέχρι κοσμήματα) θα αναρωτηθείτε γιατί αυτά δεν συζητούνται στα Συστημικά (ιδιωτικά και Δημόσια) Ελληνικά ΜΜΕ (Μέσα Μαζικού Εκμαυλισμού) και θα καταλάβετε πολλά που κρατούνται επιμελώς κρυφά από Έλληνες και Ελληνίδες για να μην παρεξηγηθούν οι Συνδικαλιστές και Εργατοπατέρες και το Πολιτικό μας Σύστημα που με την απραξία του οδήγησε την Πατρίδα μας σε πλήρη αποβιομηχάνιση για να μας μείνουν μόνο οι ακρογιαλιές (δήθεν Τουρισμός) ως η κορυφαία μας «Βιομηχανία…»

Turkey’s Top 10 Exports

Στην ιεράρχηση του δείκτη «Δύναμης Πυρός» (Fire Power) στις 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ κατέχουν την 1η, η Τουρκία την 5η θέση και η Ελλάδα την 15η θέση, ενώ στον δείκτη «Παγκόσμιας Δύναμης Πυρός» (World Fire Power) οι ΗΠΑ κατέχουν την 1η θέση ανάμεσα σε 145 χώρες, η Τουρκία την 11η θέση και η Ελλάδα την 30η θέση.
https://www.globalfirepower.com/countries-listing-nato-members.php

Θυμίζω κλείνοντας ότι η Τουρκία ανήκει στην ομάδα των G-20 μεγάλων οικονομιών του πλανήτη όπου συγκαταλέγονται 19 χώρες και (ως μία χώρα) η Ευρωπαϊκή Ένωση!…
https://www.g20.org/en/about-g20/#:~:text=The%20Group%20of%20Twenty%20(G20)%20comprises%2019%20countries%20(Argentina,States)%20and%20the%20European%20Union.

Και ζητάμε εμείς, με μπόλικη δόση αφέλειας «να τραβήξουν το αυτί της Τουρκίας» οι Ευρωπαίοι τους οποίους ο κ Erdogan ως Πρόεδρος τους έκανε κάθε χρόνο πλουσιότερους…
Ελπίζω το άρθρο μου να βοήθησε να ανοίξουν τα μάτια μας για να καταλάβουμε γιατί η Δύση τον «ΘΕΛΕΙ» τον κ Erdogan…

————————–
*O Γιώργος Πιπερόπουλος, Δρ Κοινωνιολογίας – Ψυχολογίας, είναι Επίτιμος Καθηγητής Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Durham, Συνταξιούχος Καθηγητής Μάνατζμεντ, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img