ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ – Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, συνήλθε για την εαρινή του συνεδρία στις 3 και 4 Μαΐου 2018 στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας,  υπό την προεδρεία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου.

Την Πέμπτη 3 Μαΐου ξεκίνησαν οι εργασίες του συμβουλίου με τις επί μέρους συνεδριάσεις των επιτροπών. Συγκεκριμένα συνεδρίασαν οι επιτροπές Οικονομικών, Διοικητικών, Λογιστικού Ελέγχου, Γάμου και Οικογενείας, Λογίας, Επιστασίας και Διαδόσεως του Ευαγγελίου, Κατηχητικής Παιδείας, Νεολαίας, Επικοινωνιών και Τεχνολογίας.

Την επομένη, Παρασκευή 3 Μαΐου, συνήλθε η ολομέλεια του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση της ολομέλειας παρευρέθησαν τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, οι Μητροπολίτες Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Ντιτρόϊτ κ. Νικόλαος, Πιτσβούργου κ. Σάββας και Σικάγου κ. Ναθαναήλ. Παρευρέθησαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος και ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου  Επίσκοπος Μήδειας κ. Απόστολος.

Με τον αναστάσιμο ύμνο “Χριστός Ανέστη”  και την εναρκτήρια προσευχή  άνοιξε  τη συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Στην προσφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος, εξέφρασε ευχαριστίες προς τα μέλη του Συμβουλίου και προς τους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, για την αδιάκοπη και σκληρή εργασία των και την συμβολή χρόνου και ταλάντων στην προώθηση του ιερού έργου της Εκκλησίας, καθώς η Αρχιεπισκοπή διέβη μια ταραχώδη περίοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στα πολλά παραδείγματα ακμαζουσών ενοριών της Αρχιεπισκοπής οι οποίες εόρτασαν και συνεχίζουν να εορτάζουν επετείους εκατονταετηρίδος, αποδεικνύοντας έτσι την άνθηση και τη ζωτικότητα της ορθοδόξου πίστεως. Αυτό το καθημερινό αποστολικό έργο που επιτελείται στις Μητροπόλεις και στις κοινότητές μας αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πραγματικότητα της Αρχιεπισκοπής μας. Κι αυτό το έργο, σημείωσε, αντικατοπτρίζουν τα λαμπερά πρόσωπα των παιδιών μας.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο Σεβασμιώτατος αναγνώρισε ορισμένες οδυνηρές συνθήκες των οικονομικών πτυχών της ζωής της Αρχιεπισκοπής, και είπε ότι η κατάσταση πολλές φορές διαστρεβλώνεται σκοπίμως ή μη, από έναν εκπληκτικό αριθμό παρανοήσεων και ανακριβειών, διότι πολλοί άνθρωποι στην «μετά την αλήθεια» (1)εποχή που ζούμε σπεύδουν να εκφράσουν και να διαδώσουν ψεύτικες και αβάσιμες απόψεις αλλά όχι ακριβή στοιχεία. Αυτή είναι μια οδυνηρή κατάσταση για τους ανθρώπους της αλήθειας και της ακρίβειας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Εν κατακλείδι και λαμβάνοντας ως αφορμή χωρία των επιστολών του Αποστόλου Παύλου, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα και ευκαιρίες για αποτελεσματικό έργο,  θύρα γαρ μοι ανέωγε μεγάλη και ενεργής και αντικείμενοι πολλοί,  έστω και αν είναι πολλοί οι αντίπαλοι·  ενώ πρόσθεσε, αλλ’ εν τούτοις πάσιν υπερνικώμεν διά του αγαπήσαντος ημάς Ιησού Χριστού.

Ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Τσαντίκος στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις είπε ότι οι προκλήσεις της οικονομικής κρίσεως έχουν λάβει τέλος και πρόσθεσε ότι τώρα όλοι εργαζόμεθα για την ολοκλήρωση και αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου. Είμεθα ενωμένοι και βρισκόμεθα στο πλευρό του αγαπητού μας Αρχιεπισκόπου, συμπλήρωσε. Επιπλέον ο κ. Τσαντίκος τόνισε ότι ο πιστός λαός της Αρχιεπισκοπής θα παραμείνει ενωμένος και δεν θα αποθαρρυνθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια διασπάσεως της προσοχής του. Κάλεσε δε τα μέλη του Συμβουλίου να μοιραστούν την αλήθεια και, μέσα από την αλήθεια και το ενωτικό μήνυμα του Αναστάντος Χριστού, να διατηρήσουν την ενότητα και τη χαρά.

Μετά την ανάγνωση των ονομάτων των μελών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου από την Γραμματέα του σώματος κυρία Κάθι Γουώλς, διεπιστώθη απαρτία. Ο Αρχιεπίσκοπος δραττόμενος της ευκαιρίας απέτισε ιδιαίτερη τιμή προς τον κ. Άρθουρ  (Αθανάσιος Αντωνόπουλος) Άντον για την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία εν γένει, και την αδιάλειπτη παρουσία του στις συνεδριάσεις του Αρχιεπισκοπικού. Τα μέλη σηκώθηκαν από τις θέσεις των και επευφήμησαν το κ. Άντον με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Λάζαρος Κίρκος παρουσίασε την έκθεση του Ταμία του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Ο Ταμίας, κ. Μιχαήλ Ψαρός, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της πρώτης ημέρας, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Ο κ. Κίρκος είπε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας πίσω την οικονομική κρίση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα ξανασυμβεί. Είπε ότι υπάρχουν πολλά σημάδια της προόδου στα οικονομικά και ανέφερε ότι πολλές ενορίες έχουν προπληρώσει τη συνολική ετήσια συνδρομή τους βοηθώντας την Αρχιεπισκοπή σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ο κ. Κίρκος πρόσθεσε ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα επετεύχθη κυρίως λόγω περικοπών ύψους 8,3 εκατ. δολαρίων. Επιπλέον ανέφερε ότι η Αρχιεπισκοπή μπόρεσε να επιστρέψει ένα εκατομμύριο δολάρια στον λογαριασμό του Αγίου Νικολάου από τον οποίο είχε προηγουμένως δανειστεί για την κάλυψη τρεχουσών λειτουργικών αναγκών. Ο κ. Λάζαρος Κίρκος ενημέρωσε το Α.Σ. ότι η Αρχιεπισκοπή πρόκειται να λάβει δάνειο από τράπεζα, το οποίο θα επιτρέψει την ταχεία αποπληρωμή του υπολοίπου που οφείλεται στον λογαριασμό του Αγίου Νικολάου και την πληρωμή άλλων εκκρεμών υποχρεώσεων. Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, μετά από συζήτηση εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τη σύναψη δανείου.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών εξήρε τη στάση του οργανισμού «Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος Ηγεσία των 100», ο οποίος ήταν και είναι πολύ υποστηρικτικός ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας κρίσιμης περιόδου. Στη συνέχεια παρουσίασε την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών και τους προτεινόμενους προϋπολογισμούς για τη διετία 2019-20. Έγιναν εκτενείς συζητήσεις για τον προϋπολογισμό και τις αναμενόμενες αυξήσεις των ασφαλιστικών και άλλων πληθωριστικών δαπανών.

Η κυρία Κάθι Γουώλς παρουσίασε επιγραμματικά τις νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αρχιεπισκοπή. Σημείωσε ότι εδώ και πολλά χρόνια το έργο της νομικής επιτροπής και του νομικού συμβούλου της Αρχιεπισκοπής παρέχεται απολύτως χωρίς αμοιβή (pro-bono), κάτι που δεν μπορεί να υποστηριχθεί στο μέλλον μόνο με εθελοντική προσφορά.

Η κ. Ελένη Άλλεν, πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής δήλωσε ότι το έργο της επιτροπής είναι προσφορά αγάπης προς την Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή και τα μέλη της είναι απολύτως προσηλωμένα στις αρχές της απολύτου διαφάνειας και λογοδοσίας σταθμίζοντας παράλληλα και νομικές παραμέτρους. Είπε επίσης ότι οι αλλαγές που εφαρμόζονται στην Αρχιεπισκοπή πρέπει να εφαρμοστούν και στα άλλα επίπεδα της Εκκλησίας, στις Μητροπόλεις και στις ενορίες.

Η κ. Άλλεν αρχικώς παρουσίασε της έκθεση της ειδικής ερευνητικής επιτροπής για τον Άγιο Νικόλαο (βλ. Press Release, Update on St. Nicholas Investigation) Είπε ότι σύμφωνα με την έκθεση το ποσό που οφείλεται από την Αρχιεπισκοπή προς το ταμείο του Αγ. Νικολάου είναι λιγότερο από 3,7 εκατομμύρια εκ των οποίων ένα εκατομμύριο έχει ήδη επιστραφεί και το υπόλοιπο αναμένεται να επιστραφεί σύντομα. Τόνισε ότι το όλο ποσό θα επιστραφεί και μάλιστα με τόκο και ότι το όλο θέμα ανήκει τώρα στο παρελθόν και πρέπει όλοι να ασχοληθούμε και να προγραμματίσουμε το μέλλον. Απ’  όλες τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε κατέστη προφανές ότι δεν υπήρξε εγκληματική δραστηριότητα ή απάτη που να σχετίζεται με τον Άγιο Νικόλαο.

Ο κ. Στέλιος Χριστοφόρου, διευθυντής του τμήματος Νεολαίας παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με το έργο για την προστασία των παιδιών και των νέων, τις σχετικές πρακτικές και τακτικές που βελτιώνουν κατά πολύ το υπάρχον Εγχειρίδιο Προστασίας των Νέων. Οι κανονισμοί αυτοί που δημιούργησε το τμήμα αποβλέπουν στο να βοηθήσουν κληρικούς και λαϊκούς οι οποίοι επιφορτίζονται με την επιλογή, την κατάρτιση και την εποπτεία όσων εργάζονται με νέους στα προγράμματα της Αρχιεπισκοπή, των Μητροπόλεων και των ενοριών της.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καρράς, πρόεδρος της Επιτροπής Διοικητικών θεμάτων παρουσίασε σειρά προτεινόμενων τροποποιήσεων των κανονισμών της Αρχιεπισκοπής και ακολούθησε εκτενής διάλογος.

Ιδιαίτερα πετυχημένη, παραγωγική και ουσιαστική θεώρησε τη συνεδρίαση ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και απηχώντας τις πεποιθήσεις όλων των μελών, όπως εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών, είπε ότι παρ’ όλες τις επιθέσεις, την παραπληροφόρηση και την αρνητικότητα ορισμένων κύκλων, η ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου πρέπει να συνεχιστεί το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε επίσης από τα μέλη του Α.Σ. να πράξουν κάθε τι δυνατόν για την μέγιστη δυνατή συμμετοχή όλων των ενοριών στην προσεχή 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Βοστώνη.

(1) ΣΗΜ.: Post-truth, δηλ. «μετά την αλήθεια» όρος μεταφρασμένος από τα Αγγλικά που δηλώνει «συνθήκες υπό τις οποίες αντικειμενικά γεγονότα έχουν λιγότερη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης απ’ ό,τι οι αναφορές στο συναίσθημα και τα προσωπικά πιστεύω».

 

Φωτογραφίες: https://flic.kr/s/aHskANBUa5