Βασιλης Παπουτσης, Λος Αντζελες 

Η κοσμοπολιτικη και πολυσυχναστη πολη του Λος Αντζελες απο την περασμενη εβδομαδα με εντολη του δημαρχου της Eric Garcetti εχει μετατραπει σε πολη ‘’φαντασμα’’. Αναμενοντας εξαρση των κρουσματων λογω του κορωνοιου ο δημαρχος αρχικα απαγορευσε συγκεντρωσεις πανω των 10 ατομων και στη συνεχεια  διεταξε κλεισιμο ολων των καταστηματων που δεν παρεχουν ουσιωδεις υπηρεσιες, εκτος των σουπερμαρκετ και των φαρμακειων. Μεγαλο οικονομικο κτυπημα για τα εστιατορια καθως δεν επιτρεπονται επιτραπεζια γευματα και συνεστιασεις παρα μονο φαγητο σε πακετο.

Ακομα μεγαλυτερο κτυπημα για τους εργαζομενους των εστιατοριων αφου μεγαλο μερος του εισοδηματος τους προερχεται απο φιλοδωρηματα τα οποια φυσικα ειναι ανυπαρκατα τωρα, μιας και οι πελατες δεν μπορουν πια να δειπνησουν στο εστιατορια. Τα ξενοδοχεια αισθανονται και αυτα την δυσκολη πραγματικοτητα αφου ο φοβος εξαπλωσης του ιου και το κλεισιμο των συνορων δεν ειναι ιδανικες συνθηκες για ταξιδια. Ακομα και το υπερπολυτελες ξενοδοχειο Beverly Hills Hotel γνωστο για τα Οσκαρικα παρτυ και τους διασημους επισκεπτες του, εχει δει κατακορυφη πτωση κρατησεων. Το ξενοδοχειο που ανοιξε το το 1912 προτου ακομα ιδρυθει επισημα η πολη του Μπεβερλυ Χιλλς εχει φιλοξενισει αστερες του κινηματογραφου, πολιτικους και δισεκκατομυριουχους εφοπλιστες. Μερικοι απο τους ξακουστους πελατες του τις περασμενες δεκαετιες ειναι οι  Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Clark Gable, Brad Pitt, Charlize Theron, Matt Damon, Tyra Banks, Angelina Jolie, John F. Kennedy και ο δικος μας Αριστοτελης Ωνασης. Το ξενοδοχειο το διαχειριζεται η εταιρια Dorchester Collection, ιδιοκτησιας του Σουλτανου του Μπρουνει. Σε ερωτηση μας για τις συνθηκες που επικρατουν αυτη την στιγμη ο Προεδρος της εταιριας Christopher Cowdray επισημανε οτι ‘’οι υπαλληλοι του ξενοδοχειου που ειναι μαζι μας για πολλα χρονια ειναι το πιο σημαντικο κεφαλαιο της εταιριας και εχουμε εγγυηθει οτι ολες οι θεσεις εργασιας θα παραμεινουν αθικτες εως το τελος της κρισης’’.

To γνωστο εστιατοριο Gratitude κλειστο.

Η κριση βεβαια δεν εχει ακομα κορυφωθει και οι πιο πολλες εταιριες δεν εχουν την οικονομικη επιφανεια του Σουλτανου, οποτε το μελλον ειναι αβεβαιο. Ηδη τα πρωτα ρηγματα ακουγονται μετα την ανακοινωση των πολυκαταστηματων Macys οτι θα παραχωρησει αδεια απουσιας στους 125,000 υπαλληλους τους. Επισης αυτη την εβδομαδα ο δημαρχος προεβει στην πρωτοφανη αποφαση να κλεισει ολες τις παραλιες, ορειβατικες διαδρομες, ποδηλατικες λωριδες ακομα και τα δημοφιλη αξιοθεατα Santa Monica Pier και Universal City Walk, που ειναι πολος ελξης για τουριστες αλλα και ντοπιους. Ευχη ολων ειναι οτι τα πολυ αυστηρα μετρα παρθηκαν εγκαιρα και οτι θα βοηθησουν στην αναχαιτηση των κρουσματων. 

Αμεσο αποτελεσμα βεβαια ειναι μια πολη γνωστη για την δυναμικη της οικονομια να εχει αδιασει, με ελαχιστα αυτοκινητα να κυκλοφορουν στους δρομους. Μπορει ετσι να ‘’λυσαμε’’ το αιωνιο κυκλοφοριακο προβλημα προσωρινα, αλλα η αμεση επιπτωση ειναι μια οικονομια που δειχνει σημαδια σοβαρης υφεσης με εκαντοταδες χιλιαδες ανεργους. Η οικονομια αναμενεται να παρει προσωρινα ανασα απο την τεραστια ομοσπονδιακη κυβερνητικη βοηθεια αλλα ισως ουτε αυτο να ειναι αρκετο να αποτρεψει την υφεση. Πρωταρχικος στοχος τωρα ειναι να αποφευχθει η συμφορηση του συστηματος υγειας και οι μαζικες ανθρωπινες απωλειες. Ηδη αυτη την εβδομαδα εφθασε στο λιμανι του Λος Αντζελες το νοσοκομειακο πλοιο USNS Mercy το οποιο διαθετει 1000 επιπλεον νοσοκομειακες κλινες αλλα γινεται αγωνας δρομου να εξασφαλιστουν χιλιαδες ανεπνευστηρες.

Το κεντρικο παρκο του Μπεβερλι Χιλς αδειο.

Το Λος Αντζελες ειναι μια απο τις πιο δημιουργικες πολεις στον κοσμο καθως ενας στους εξι κατοικους ασχολειται με δημιουργικα επαγγελματα και αυτονοητα συγκεντρωνει τον μεγαλυτερο αριθμο καλλιτεχνων, συγγραφεων, χορευτων και μουσικων. Η ξαφνικη αναστολη δραστηριοτητων εχει προκαλεσει δημιουργικη και επιχειρησιακη αδρανεια απο την οποια βεβαια δεν εξαιρουνται ουτε οι δημοσιογραφοι. Για να αντιμετωπιστει η ξαφνικη κριση ο διακεκριμενος δημοσιογραφικος συλλογος, The Los Angeles Press Club, ανακοινωσε την δημιουργια ενος λογαριασμου εκτακτου αναγκης. Ο επιτιμος προεδρος του δημοσιογραφικου συλλογου και παρουσιαστης ειδησεων στο τοπικο καναλι NBC4 Robert Kovacik, σε δηλωση του επισημανε οτι ‘’την ωρα που συναδελφοι μας δημοσιογραφοι διακινδυνευουν την υγεια τους καλυπτοντας την κριση του κορωνοιου,αλλοι συναδελφοι μας υποφερουν απο μισθολογικες περικοπες η και απολυσεις που κανουν αναγκαια την δημιουργια αυτου του λογαριασμου’’. 

Η δημιουργια επιτευχθηκε χαρη στην επιχορηγηση του γνωστου Συνδεσμου Ξενου Τυπου, Τhe Hollywood Foreign Press Association. Ο συνδεσμος που ειναι γνωστος για την παγκοσμιως γνωστη τελετη των Χρυσων Σφαιρων, αφιερωνει σημαντικο ποσοστο των εσοδων της τελετης σε φιλανθρωπικες δραστηριοτητες με επικεντρο δημιουργικες ομαδες. Η φημισμενη συνοικια του Λος Αντζελες το Hollywood που θεωρειται η πρωτευουσα του παγκοσμιου κινηματογραφου εχει υποστει σοβαρη οικονομικη ζημια αφου ολες οι παραγωγες εχουν παγωσει χωρις να υπαρχει καθορισμενη ημερομηνια επαναλειτουργιας. Ηδη μεγαλες παραγωγικες και διαφημιστικες εταιριες εχουν προχωρησει σε εκαντονταδες απολυσεις. Η Ελληνοιταλιδα ηθοποιος Sofia Milos που εγινε γνωστη διεθνως απο τους ρολους της στις μεγαλες τηλεοπτικες παραγωγες CSI:Miami και Sopranos, εχει και αυτη αισθανθει το οικονομικο τελμα. Σε δηλωση της η Σοφια Μιλος ειπε οτι ‘’Ειχα ρολους σε δυο ταινιες, η μια απο αυτες θα γυριζοταν στην Ιταλια και η αλλη που ηταν να αρχισει τον Απριλη μετατεθηκε για το τελος του ετους, που σημαινει οτι για πολλους μηνες δεν θα υπαρχουν εσοδα για μενα οπως και για πολλους αλλους καλλιτεχνες’’. Η Μιλος που εχει οικογενεια στην Ιταλια και στην Ελλαδα εχει επισης επηρεαστει συναισθηματικα απο την κριση μιας και ο θειος της που ζει κοντα στο Μιλανο ειναι στο νοσοκομειο με βοηθεια ανεπνευστηρα. ‘’Καθε μερα προσευχομαι για αυτον και τους ανθρωπους που υποφερουν στην Ιταλια και την Ελλαδα. Πρεπει να ακολουθησουμε τις οδηγιες των γιατρων και να παραμεινουμε αισιοδοξοι και δυνατοι’’. Συντομα η Σοφια Μιλος θα ειναι στην μικρη οθονη στον ρολο της τολμηρης Ρωσιδας κατασκοπου Δαρια στην τηλεοπτικη σειρα Project Bluebook του διασημου σκηνοθετη Robert Zemeckis, που θα παιχτει σε 165 χωρες.

Μια απο τις συνεπειες της κρισης ηταν  και η αναστολη ολων των αθλητικων διοργανωσεων και με το Λος Αντζελες να ειναι εδρα πολλων επαγγελματικων και κολλεγιακων ομαδων η ελλειψη ειναι προφανης. Το ποιο δημοφιλες αθλημα στην Αμερικη ειναι το Αμερικανικο φουτμπολ και στην πολη εχουμε 2 επαγγελματικες ομαδες οι οποιες επροκειτο να εγκαινιασουν το καλοκαιρι του 2020 ενα τεραστιο και υπερσυγχρονο σταδιο, το SoFi stadium, το οποιο υπολογιζεται να κοστισει 5 δις δολλαρια!

Η οικογενεια του Ελληνοαμερικανου Dean Spanos ειναι ιδιοκτητρια μιας απο τις δυο ομαδες, των Los Angeles Chargers. Στην ερωτηση μου κατα ποσο η κριση εχει επειρεασει την προετοιμασια της καινουργιας χρονιας ο κυριος Σπανος απαντησε οτι ‘’εχουμε προσαρμοστει στην καινουργια πραγματικοτητα της τηλεπικοινωνιας. Ολες οι ομαδες λειτουργουν με τις ιδιες παραμετρους και επειδη τα δεδομενα αλλαζουν συνεχως πρεπει και εμεις να προσαρμοζομαστε αναλογα. Αισιοδοξω οτι θα ξεκινησουμε τον προκαθορισμενο χρονο και οι εργασιες του σταδιου συνεχιζονται κανονικα. Παρολα αυτα ειναι πολυ νωρις ακομα και ολα μπορουν να αλλαξουν’’. Αυτο ισχυει βεβαια και για καθε αλλη πτυχη της κοινωνικης και επαγγελματικης ζωης της πολης και η ευχη ειναι να ξεπεραστει η κριση εδω και στην Ελλαδα οσο το δυνατον πιο ανωδυνα. Eπισης η ομαδα των Chargers σε συνεργασια με τους τηλεοπτικους σταθμους CBS2/KCAL 9 και την ραδιοφωνικη εταιρια iHeartRadio θα πραγματοποιησει μια ολοημερη εκστρατεια συλλογης χρηματων και σχολικων ειδων για τους μαθητες του Λος Αντζελες την πρωτη εβδομαδα του Απριλιου.