Thursday, April 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Greek CommunityBusinessΤούρκοι, Κινέζοι Ρώσοι, και ΄Αραβες Αγοράζουν ακίνητα και αποκτούν viza ...

Τούρκοι, Κινέζοι Ρώσοι, και ΄Αραβες Αγοράζουν ακίνητα και αποκτούν viza  

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Του Θανάση Μπολέτη, Special for the Hellenic News of America

 

Η πολυπόθητη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί ρυθμούς «χελώνας», παρά το γεγονός ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει συμβάλει στην μεγάλη πτώση των τιμών. Το ενδιαφέρον που παρατηρείται στην συγκεκριμένη αγορά αφορά κυρίως τον τουριστικό τομέα, και εν μέρει την αγορά κατοικιών στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές. Εξάλλου η αγορά των ακινήτων έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τις υψηλές φορολογίες που υφίσταται ολόκληρος ο κλάδος. Παρά το γεγονός ότι έχει καθιερωθεί από το 2013 η λεγόμενη golden Viza που αφορά επενδυτές ακινήτων που προέρχονται από τρίτες χώρες δεν κατέστη δυνατόν αυτό το μέτρο να λειτουργήσει ως τονωτική ένεση του κλάδου. Η golden viza χορηγείται σε κατοίκους τρίτων χωρών που επενδύουν στην Ελλάδα πάνω από 250.000 ευρώ στην αγορά ακινήτων. Οι επενδυτές αυτοί αποκτούν το προνόμιο να παίρνουν βίζα παραμονής στην Ελλάδα. Από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής από το 2013 μέχρι το Μάιο του 2017, χρήση αυτού του μέτρου έχουν κάνει 1700 περίπου, πολίτες τρίτων χωρών με τους Κινέζους να προηγούνται και να ακολουθούν οι Ρώσοι. Βεβαίως και πολίτες της γειτονικής Τουρκίας έχουν ενταχθεί σε αυτό το μέτρο επενδύοντας στην Ελλάδα και στην αγορά ακινήτων εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί ερμηνεύουν αυτή την είσοδο Τούρκων πολιτών και επιχειρηματιών στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ως συνέπεια της πολιτικής κατάστασης της γείτονας χώρας. Ασφαλώς παράγοντες της χρηματαγοράς εκτιμούν ότι θα μπορούσε το συγκεκριμένο μέτρο να ήταν περισσότερο αποτελεσματικό αν οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν την golden viza στην Ελλάδα δεν προσέκρουαν στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Πάντως μέχρι στιγμής τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην αγορά ακινήτων από κατοίκους τρίτων χωρών φθάνει κοντά, στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αντίστοιχες χώρες που έχουν βάλει, και υψηλότερο όριο για την χορήγηση της Golden Viza, έχουν προσελκύσει πολλαπλάσια κεφάλαια από την Ελλάδα. Αναφερόμαστε στην Πορτογαλία, και την Ισπανία. Εχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε ποιοι κάτοικοι τρίτων χωρών έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής Ελλάδα να αποκτήσουν Viza μέσω της αγοράς ακινήτων. ¨Όπως προαναφέρθηκε μέχρι τώρα έχουν επενδύσει στην Ελλάδα για την απόκτηση της Golden Viza  700 Κινέζοι, 360 Ρώσοι, 85 Αυγύπτιοι,84 Τούρκοι 80 Λιβανέζοι, 80 από την Ουκρανία 55 από το Ιρακ, 45 από την Συρία, 40 από την Ιορδανία, και 16 από τη Σαουδική Αραβία. Έχει ενδιαφέρον να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον κατοίκων τρίτων χωρών θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, με την προύπόθεση ότι θα γίνει οργανωμένη καμπάνια για την ύπαρξη αυτού του προγράμματος. Αυτό που παρατηρούν στελέχη της κτηματαγοράς είναι ότι εκδηλώνεται εξαιρετικό ενδιαφέρον από πολίτες της Τουρκίας να κάνουν χρήση της  golden viza της Ελλάδος. Ενδιαφέρον το οποίο συνεχώς αυξάνεται.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img