Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Greek CommunityEventsΔοκιμασίες ! Μασκαρεμένες ευλογίες !

Δοκιμασίες ! Μασκαρεμένες ευλογίες !

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

By Αρκουμάνη Κωνσταντίνα, Special to the Hellenic News of America

Δοκιμασία είναι η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει κάποιος και τον αναγκάζει να δοκιμάσει τις αντοχές του. Το ζήτημα είναι για ποιον λόγο πρέπει να δοκιμάζεται τόσο πολύ ο άνθρωπος και πού αποσκοπεί τελικά αυτός ο πόνος; Σε κάθε εποχή οι άνθρωποι έρχονταν αντιμέτωποι με διάφορες ταλαιπωρίες. Στη σημερινή εποχή βιώνουμε την οικονομική κρίση – ειδικά στην Ελλάδα, αισθανόμαστε ένας λαός εξαθλιωμένος και ταπεινωμένος. Μέσα στη δυστυχία μας έχουμε ξεχάσει να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Ξεχάσαμε ότι η κρίση αυτή παρουσιάζεται ως οικονομική, όμως στην πραγματικότητα τα αίτια είναι βαθύτατα πνευματικά.

Ξεκινούν από την δημιουργία του ανθρώπου όταν οι πρωτόπλαστοι δοκίμασαν τον απαγορευμένο καρπό και διώχθηκαν από τον παράδεισο. Βέβαια, ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι πρωτόπλαστοι εάν μετανοούσαν και ζητούσαν συγχώρεση από τον Θεό δεν θα οδηγούνταν εκτός παραδείσου. Αντί για αυτό, άρχισαν τις δικαιολογίες και έριξε ο ένας στον άλλο το φταίξιμο. Αυτό ήταν που δεν άρεσε στον Θεό και αποφάσισε την έξοδό τους από τον Παράδεισο. Ο εγωισμός, η περηφάνια και η αμετανοησία δεν βοήθησαν τον άνθρωπο να παραμείνει σε κατάσταση παραδείσου και από μόνος του δημιούργησε τη κόλαση. Άρα τι είναι κόλαση; Είναι η απομάκρυνση από τον Θεό!

Όμως ο Δημιουργός αγαπάει τόσο πολύ τον άνθρωπο που αποφάσισε να συλλάβει το σχέδιο της θείας οικονομίας προκειμένου να τον πείσει να επιστρέψει κοντά Του. Το σχέδιο αυτό περιλάμβανε διάφορες δοκιμασίες και θλίψεις οι οποίες θα αποτελούσαν κίνητρο για τον άνθρωπο να γυρίσει στη πατρική αγκαλιά του Θεού. Η οικονομική κρίση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια τέτοια δοκιμασία στην οποία ο Θεός μας έχει παραχωρήσει προκειμένου να λιώσουν οι πάγοι της καρδιάς μας και να θυμηθούμε την αποστολή μας στον κόσμο που είναι το καθ’ ομοίωσιν. Δηλαδή, να μοιάσουμε στον Θεό μέσα από τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι ο Κύριος δεν εγκαταλείπει ποτέ το τελειότερο δημιούργημά του που είναι ο άνθρωπος , αλλά πάντα το έχει στο νου του και προσπαθεί μέσα από τις δοκιμασίες να του αλλάξει τον λογισμό και να τον κάνει ωφέλιμο και αγαθό.

Ένα μεγάλο ερώτημα που ταλαιπωρεί τον σύγχρονο άνθρωπο είναι γιατί ο Θεός αφού είναι παντοδύναμος δεν παρεμβαίνει στην ιστορία και δεν βάζει ένα τέρμα στο κακό που επικρατεί. Όμως ξεχνά ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο ελεύθερο να αποφασίζει για τη ζωή του. Ο Θεός δεν θέλει τον άνθρωπο υποδουλωμένο, δεν θέλει να είναι φυλακισμένος σε κανόνες. Του αρέσει η αρχοντική αγάπη, δηλαδή ο άνθρωπος να θέλει με όλη του τη ψυχή να μένει ενωμένος μαζί του, να μισεί την αμαρτία. Αυτό που καλείται να μάθει ο άνθρωπος σήμερα είναι ότι χωρίς τον Θεό στη ζωή του δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα. Το τραγικό λάθος του ανθρώπου είναι ότι κάθε φορά που αμαρτάνει επαναλαμβάνει το λάθος του πρωτοπλάστου. Όπως ο πρωτόπλαστος έτσι και ο σύγχρονος άνθρωπος πειράζεται από τον διάβολο και αρκετές φορές συναινεί στην διάπραξη της αμαρτίας. Δυστυχώς, όπως ο πρωτόπλαστος έτσι και αυτός γεμάτος εγωισμό και περηφάνια ακολουθεί το δικό του θέλημα, ενώ θα έπρεπε να μετανιώσει για τις πράξεις του και να επιστρέψει στον Πατέρα του. Βέβαια, πάντα υπήρχαν φιλότιμοι άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά τον Δημιουργό τους και φροντίζουν να διατηρούν μια σχέση ειλικρινή και υπεύθυνη με τον Θεό. Αυτό τους βοηθά να χτίσουν αληθινές σχέσεις με τους συνανθρώπους τους και με τον εαυτό τους. Φυσικά, με τον Θεό δεν έχουμε σχέση αναμαρτησίας. Ειναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η πτώση του πρωτοπλάστου είναι εκεί για να μας θυμίζει και τη δική μας πτώση. Αυτό δεν θα πρέπει να μας απελπίζει, διότι μέσα στην εκκλησία δεν υπάρχει απελπισία, παρά μόνο αγώνας. Οι πρωτόπλαστοι διώχθηκαν από τον παράδεισο, όμως εμείς κάνοντας σωστές επιλογές και διατηρώντας μια υπεύθυνη και ειλικρινή σχέση με τον Πατέρα μας που βρίσκεται στον ουρανό μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτόν και να γευθούμε τα αγαθά του.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η Ελλάδα είναι μια χώρα ταλαιπωρημένη από την κρίση που την έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια, όμως ταυτόχρονα είναι και μια χώρα που εχει αποδείξει ότι τα δύσκολα δεν τη φοβίζουν και ότι ο Θεός είναι πάντα εκεί για εμάς μπορεί να ανοίξει διέξοδο στο μεγαλύτερο αδιέξοδο της ζωής μας. Αυτό που περιμένει από εμάς είναι τη συγκατάθεσή μας να παρέμβει, διότι μας έπλασε ελεύθερους και σέβεται τις επιλογές μας είτε είναι μέσα σε αυτές είτε όχι. Παράλληλα, οι Έλληνες είναι κουρασμένοι από τα νομοσχέδια των κυβερνήσεων και τους άθεους νόμους που ψηφίζουν κάθε τόσο. Πρέπει όμως να στηρίξουν ολες τις ελπίδες τους στον Θεό και από Αυτόν να αντλήσουν τη δύναμη και να βρουν το κουράγιο να μετανοήσουν και να αλλάξουν ζωή. Όταν ο άνθρωπος μετανιώσει για την απληστία του, την αδιαφορία του απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και την εκκοσμίκευση τότε μόνο θα καταφέρει να αλλάξει τον εαυτό του και τον κόσμο.

Επομένως, οι δοκιμασίες είναι τα μαθήματα που μας στέλνει ο Θεός από αγάπη και μόνο προκειμένου να μας φέρει κοντά του και να αποκτήσουμε συνείδηση και αγωνιστικό φρόνημα. Ο αγώνας μπορεί να φαντάζει πολύ δύσκολος στη καθημερινότητα, όμως οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν ότι ”αν δεν υπήρχαν αγώνες δεν θα υπήρχαν στεφάνια”. Αν πάψουμε για λίγο να σκεφτόματε κοσμικά και προσανατολιστούμε πνευματικά, θα διαπιστώσουμε ότι αυτή η εποχή και οι δυσκολίες της είναι μια εξαιρετική ευκαιρία που μας προσφέρει ο Θεός για να καταλάβουμε τη πνευματική μας κατάσταση και μέσα από τη συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας να αποκτήσουμε αγιότητα και αρετή.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img