Tuesday, March 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΎστατος φόρος τιμής στον αείμνηστο πατριώτη, πολιτικό, μα πάνω απ' όλα άνθρωπο

Ύστατος φόρος τιμής στον αείμνηστο πατριώτη, πολιτικό, μα πάνω απ’ όλα άνθρωπο

Joanne Trikoulis
Joanne Trikoulis
Joanne Trikoulis is a contributing editor and is based in Athens, Greece. She is the CEO & Founder of Axion-Ellas. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Παύλος Σ. Σαρμπάνης

1933-2020

Με βαθύτατη συγκίνηση και μεγάλη θλίψη, αφιερώνουμε αυτό το τεύχος Δεκεμβρίου του Hellenic News of America στον μακροβιότερο Γερουσιαστή ελληνικής καταγωγής των ΗΠΑ, Παύλο Σπύρου Σαρμπάνη, ο οποίος άφησε φτωχότερους όχι μόνο την ελληνοαμερικανική κοινότητα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Έλληνες και τους Κύπριους σε όλο τον κόσμο, αλλά και την ανθρωπότητα γενικότερα, καθώς ήταν πάνω από όλα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε είδους και για κάθε εθνικότητα.

Για τους Έλληνες του Μέριλαντ, όπου υπηρέτησε το κράτος για πάνω από 40 χρόνια, δεν ήταν απλώς ένας πολιτικός, ήταν μέλος της οικογένειάς μας, επειδή ο ίδιος το ένιωθε έτσι. Είτε ήταν προσκεκλημένος σε μια απλή συγκέντρωση της Ελληνικής κοινότητας, ή για να  παρακολουθήσει το φωτοντοκιμαντἐρ “Διάσπαρτα σε ξένα εδάφη” στην Γκαλερί Τέχνης του Walters στην Βαλτιμόρη, έδινε πάντα το παρόν, αφού πρώτα μιλούσε με όλους τους παρευρισκόμενους.  Ήταν λίγο δύσκολο να θυμάται πάντα τα ονόματα όλων, αλλά ποτέ δεν ξέχναγε πρόσωπα, και κάθε φορά που χαιρετούσε κάποιον, πάντα θυμόταν κάτι δικό του και το κράταγε σαν φυλαχτό ώστε να του το αναφέρει την επόμενη φορά που θα τον ξανασυναντούσε.

Ως εκ τούτου, οι καρδιές μας έγιναν βαριές, όταν ο γιος του ο Τζον εξέδωσε τη δήλωση για το θάνατό του στις 6 Δεκεμβρίου 2020 σε ηλικία 87 ετών, “Ο πατέρας μου, γερουσιαστής Παύλος Σ. Σαρμπάνης, απεβίωσε ειρηνικά απόψε στη Βαλτιμόρη. Η οικογένειά μας είναι ευγνώμων που γνωρίζει ότι έχουμε την υποστήριξη όλων των πολιτών του Μέριλαντ που ήταν σημαντικοί για αυτόν και τους οποίους είχε την τιμή να υπηρετήσει.”

Thanks for reading Hellenic News of America

Η Ελληνική Κληρονομιά, από γενιά σε γενιά

Ο Παύλος Σ. Σαρμπάνης γεννήθηκε στο Salisbury, στην Ανατολική Ακτή του Μέριλαντ στις 3 Φεβρουαρίου 1933. Ήταν γιος των Ελλήνων μεταναστών Ματίνας (Τσιγκούνη) και του Σπύρος Π. Σαρμπάνης, αμφότεροι μετανάστες από την Λακωνία της Ελλάδας, οι οποίοι γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στις ΗΠΑ.  Ως ιδιοκτήτες του εστιατορίου, Mayflower, στην κεντρική οδό του Salisbury, ζούσαν σε ένα διαμέρισμα πάνω από το εστιατόριο με τα τρία παιδιά τους, τον Παύλο, τον Αντώνη και τη Ζωή.  Αν και δεν είχαν διπλώματα, καταλάβαιναν τη σημασία της σκληρής δουλειάς και την αξία της εκπαίδευσης.  Ενστάλαξαν αυτές τις αξίες στα παιδιά τους μαζί με μια εκτίμηση των οφελών της διαβίωσης σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ο μεγαλύτερος γιος τους, ο Παύλος, ο οποίος θα ήταν ο μακροβιότερος Ελληνοαμερικανός πολιτικός, μεγάλωσε παίρνοντας παραγγελίες και καθαρίζοντας τραπέζια στο οικογενειακό εστιατόριο, ενώ φοιτούσε στο λύκειο. Οι εντολείς της δικαιοσύνης και της ευκαιρίας που του ενστάλαξαν οι γονείς του από πολύ μικρή ηλικία τον οδήγησαν σε μια ζωή δημόσιας υπηρεσίας. Η Barbara Mikulski, οι οποία υπηρέτησε μαζί με τον Παύλο Σαρμπάνη στη Γερουσία, και ήταν και αυτή κόρη πολωνών μεταναστών που είχαν ένα παντοπωλείο στο Highlantown της Βαλτιμόρης, είχε πει, “Μεγαλώσαμε και οι δύο με το “Καλημέρα, μπορώ να σας βοηθήσω;” Σημείωσε επίσης πως ο μέντορας της, «Ό,τι έκανε βασιζόταν στην ευγένεια. Επέμεινε στην πνευματική αυστηρότητα και το σεβασμό για τους άλλους.»

Απόφοιτος του Γυμνασίου Wicomico στο Salisbury του Maryland, ο Σαρμπάνης έλαβε ακαδημαϊκή και αθλητική υποτροφία για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Princeton, όπου και πήρε το πτυχίο του το 1954. Ως ανώτερος μαθητής έλαβε το βραβείο τιμής Moses Taylor Pyne, η υψηλότερη προπτυχιακή τιμή του Princeton. Στη συνέχεια του απονεμήθηκε υποτροφία της Ρόδου που τον έστειλε στο Balliol College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία, όπου αποφοίτησε με πτυχίο Πρώτης Κατηγορίας το 1957. Ο Σαρμπάνης στη συνέχεια επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

Μετά την αποφοίτησή του από το Χάρβαρντ το 1960, παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χριστίνα Ντανμπαρ από το Μπράιτον της Αγγλίας, απόφοιτος του St. Hugh’s College, την οποίαν είχε γνωρίσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατόπιν την αποφοίτησή τους είχαν μετακομίσει πίσω στις ΗΠΑ μαζί, και η Χριστίνα δίδασκε λατινικά στο Dana Hall School for Girls στο Wellesley της Μασαχουσέτης, ενώ ο γερουσιαστής Σαρμπάνης φοιτούσε στο Χάρβαρντ.  Αφού μετακόμισαν πίσω στο Μέριλαντ ο γερουσιαστής Σαρμπάνης υπηρέτησε ως νομικός υπάλληλος για τον ομοσπονδιακό δικαστή Morris A. Super πριν κάνει την ιδιωτική πρακτική με δύο δικηγορικά γραφεία στην Βαλτιμόρη.  Παράλληλα η σύζυγός του Χριστίνα ήταν λέκτορας στα κλασικά στο Goucher College από το 1960 έως το 1973 και στη συνέχεια δασκάλα της Λατινικής και Κλασικής Ελληνικής γλώσσας, για πάνω από είκοσι χρόνια στο Gilman School στη Βαλτιμόρη.  Έκαναν τρία παιδιά, τον Τζον Πίτερ, τον Μάικλ Άντονι και την Τζάνετ Ματίνα.  Και τα τρία παιδιά τους ακολούθησαν κατά κάποιο τρόπο τα πατήματα των γονιών τους, είτε στην πολιτική, είτε στη εκπαίδευση ή και στα δύο. Ο μεγαλύτερος γιος, John P. Sarbanes, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, συνεχίζοντας την πολιτική κληρονομιά του και είναι ο αντιπρόσωπος για την 3η περιοχή του Μερίλαντ στο Κογκρέσο από το 2007.  Αποφοίτησε και αυτός από το Princeton, λαμβάνοντας πτυχίο από την Σχολή Δημοσίων και Διεθνών Υποθέσεων.   Μετά την ολοκλήρωση της διατριβής του, «Η Αμερικανική Κοινότητα Πληροφοριών στο Εξωτερικό: Δυνατότητα για μια Μελέτη Ανάλυσης» για την Ελλάδα, έλαβε το μεταπτυχιακό του από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.  Ο γιος τους ο Μάικλ συνδύασε τις σπουδές και των δυο γονιών του και αφού αποφοίτησε από το Princeton, πήγε και φοίτησε και αυτός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έλαβε το μεταπτυχιακό του και πήγε ως αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου στο γραφείο της αντικυβερνίτριας του Μἐριλαντ, Kathleen Kennedy Townsend, αλλά η κληρονομιά της μητέρας του στην εκπαίδευση τον κέρδισε πάνω από την πολιτική κληρονομιά του πατέρα του και σήμερα είναι δάσκαλος σε ένα δημόσιο σχολείο και παράλληλα ανώτερο στέλεχος στο Γραφείο Διοίκησης της Εκπαίδευσης της Βαλτιμόρης.  Η κόρη τους Janet που αποφοίτησε επίσης από το Princeton, έδειξε και αυτή την μαχητικότητα του πατέρα της, πρωτοστατώντας σε εκστρατεία για την τροποποίηση του πανεπιστημιακού ύμνου, ώστε να μην αποκλείει πλέον στους στοίχους το γυναικείο φύλο. Μετακόμισε στη δυτική ακτή και αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στα αγγλικά από το UCLA, έγινε συγγραφέας και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής και πολιτιστικών σπουδών στο Ινστιτούτο Τεχνών της Καλιφόρνια.  Το 2009 απεβίωσε σε ηλικία 73, η πολυαγαπημένη σύζυγος του γερουσιαστή, το οποίο του κόστισε πάρα πολύ. Τον πόνο του όμως τον απαλαίναν τα επτά εγγόνια τους, Stephanie, Nico, Leo, Mulugeta, Anteneh, Christina και Lena.

«Ως μέλος του Ελληνορθόδοξου Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Βαλτιμόρη, «ο Γερουσιαστής Σαρμπάνης έδινε το παρόν του στις διάφορες εκκλησιαστικές λειτουργίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και πιο συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Εβδομάδα.  Δεν ήταν ασυνήθιστο για τον Γερουσιαστή να παρίσταται κάθε βράδυ και να συμμετέχει ενεργά στις λειτουργίες.  Παρευρισκόταν στα φεστιβάλ μας και στην Παρέλαση της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας στο Greektown. Είθε η μνήμη του να είναι αιώνια,» είπε ο ιερέας της ενορίας, Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μώραλης, Πρωτοσύγκελος της Νέας Ιερσέης.

Ο ακέραιος πολιτικός

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 1966, όταν έβαλε υποψηφιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Μέριλαντ στην Πόλη της Βαλτιμόρης. Κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής υπηρέτησε ως κρατικός νομοθέτης στην Αννάπολη στις Επιτροπες τις Δικαιοσύνη και των Τρόπων και Μέσων. Εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το 1970, όπου υπηρέτησε για τρεις θητείες μέχρι το 1976. Τότε ο γερουσιαστής Σαρμπάνης μετακόμισε στη Γερουσία με την εκλογή του το 1976, και ακολουθήσαν οι επανεκλογές του το 1982, 1988, 1994 και 2000. Στην 36-ετή θητεία του στο Κογκρέσο, ο κατά τα άλλα γνωστός ως ντροπαλός και χαμηλών τόνων Γερουσιαστής, βρέθηκε να συντάσσει το πρώτο άρθρο της μομφής κατά του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον και συν-σύνταξή ορόσημο νομοθεσία που φέρει το όνομά του, Sarbanes-Oxley του 2002, η οποία άλλαξε την επιχειρηματική Αμερική με την ενίσχυση εταιρικής διακυβέρνησης δημιουργώντας ομοσπονδιακό συμβούλιο εποπτείας στη λογιστική των εταιριών ώστε μα διασφαλίσει διαφάνεια και ασφάλεια των μετόχων.

Ως πρώτος γερουσιαστής ελληνοαμερικανικής καταγωγής, υποστήριζε συχνά την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπερβολικά φιλικές προς την αντίπαλο Τουρκία. Μεταξύ άλλων αιτιών που υποστήριξε ήταν η επιβολή εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974.  Ο γερουσιαστής Σαρμπάνης υπηρέτησε επίσης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, όπου καταψήφιζε τον πόλεμο κατά του Ιράκ το 1991 και το 2002.

Ο γερουσιαστής Σαρμπάνης ήταν ένθερμος υποστηρικτής των πολιτικών προτεραιοτήτων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οπού κατείχε το υψηλότερο λαϊκό αξίωμα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας,  «Άρχων», του «Τάγματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου».  Ο Χρήστος Ζαχαράκης, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε: «Ήταν χωρίς αμφιβολία ένας αληθινός πατριώτης ως πολιτικός, ένας άνθρωπος με ισχυρή πολιτική και ηθική θέση, σοβαρός και μετριοπαθής με τη συνακόλουθη δύναμη επιρροής μεταξύ των συναδέλφων του στο Κογκρέσο. Ονομάστηκε η ψυχή και η ραχοκοκαλιά του αποκαλούμενου ελληνοαμερικανικού λόμπι στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα για πολλές δεκαετίες. Για τις προσπάθειές του αυτές, ο Σαρμπάνης τιμήθηκε με το Τάγμα του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελλάδος Κάρολο Παπούλια το 2008.

Το 1993, μόλις έλαβε το πιο διακεκριμένο βραβείο από το Τάγμα της ΑΧΕΠΑ, το Βραβείο Σωκράτης, ο Γερουσιαστής Σαρμπάνης αναφέρθηκε στην συγγραφέα Edith Hamilton, λέγοντας, “Η ελευθερία ήταν μια ελληνική ανακάλυψη.  Οι Έλληνες ήταν το πρώτο ελεύθερο έθνος στον κόσμο. Η Ελλάδα αυξήθηκε γιατί υπήρχε στους Έλληνες το μεγαλύτερο πνεύμα που κινείται στην ανθρωπότητα… το πνεύμα που κάνει τους ανθρώπους ελεύθερους.” Στην οποία ο Σαρμπάνης πρόσθεσε: «Είναι τα υψηλά πρότυπα της ΑΧΕΠΑ που κάνουν αυτό το Σωκρατικό Βραβείο μεγάλη τιμή την οποία λαμβάνω με υπερηφάνεια, ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα. Αλλά πιο σημαντικό είναι να το δέχομαι, προς τιμήν αυτής της θαρραλέας γενιάς μεταναστών, των γονιών μου, που ήρθαν σε μια νέα γη για να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τα παιδιά τους, πιστεύοντας ότι αν τους έδιναν ελευθερία, θα την χρησιμοποιούσαν σωστά».

Τα συγκινητικά μηνύματα από όλο τον κόσμο

Ο νεοεκλεγής Προέδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν που ήταν γερουσιαστής του Ντελαγουέρ την ίδια περίοδο με τον γερουσιαστή στο Μέριλαντ Παύλο Σαρμπάνη, ανεφερε στο Twitter, «Ο Πολ Σαρμπάνης και εγώ υπηρετήσαμε μαζί στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων για 30 χρόνια. Δεν υπήρξε κανένας πιο οξύς, πιο αφοσιωμένος και με πιο ισχυρές αρχές. Και αυτός επίσης επέστρεφε κάθε βράδυ στην οικογένεια του.»  (Αναφερόμενος στο γεγονός ότι παρ’ολο τα εξοντωτικά τους ωραρια και την χιλιομετρική απόσταση γύριζαν κάθε βράδυ στην πολιτεία του και στα σπίτια του από την Ουάσιγκτον).

Η Νάνση Πελόζι, Προέδρος της Αμερικάνικης Βουλής των Αντιπροσώπων έγραψε στο twitter «Οι πολίτες του Μεριλαντ και όλοι οι Αμερικανοί έχασαν έναν ηγέτη και δημόσιο λειτουργό που διέθετε ακεραιότητα και αρχές, τον Πολ Σαρμπάνη.  Στα 40 χρόνια της ακούραστης υπηρεσίας του, ως μέλος της Βουλής του Μέριλαντ, της Ομοσπονδιακής Βουλής, και της Γερουσίας, ενίσχυσε το έθνος μας και έκανε τη διαφορά στις ζωές αμέτρητων Αμερικανών.»

Ο Λάρι Χογκαν, κυβερνήτης του Μέριλαντ ανακοίνωσε, “Ο Πολ Σαρμπάνης έντιμα υπηρέτησε μαζι με τον πατέρα μου στη Δικαστική Επιτροπή της Βουλής κατά τη διάρκεια του Watergate πριν προχωρήσει να εκπροσωπεί το Μέριλαντ στη Γερουσία των ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης ήταν ένας ειλικρινής και παθιασμένος υποστηρικτής της πολιτείας μας και των φυσικών πόρων της. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του και στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στη μνήμη του γερουσιαστή Σαρμπάνη, διέταξα να κυματίσει μεσίστια η Σημαία σε όλα τα δημόσια κτίρια στο Μέριλαντ την ημέρα της ταφής του.”

Φόρο τιμής απέδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος μέσο twitter λέγοντας, «Ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, γιος Ελλήνων μεταναστών, του Σπύρου και τις Ματίνας, με λαμπρές σπουδές, διακρίθηκε εκπροσωπώντας τους πολίτες του Μέριλαντ για δεκαετίες. Ο Γερουσιαστής υπήρξε τέκνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ήταν το καμάρι αυτού του έθνους και της ελληνικής Διασποράς. Αιωνία του η μνήμη.»

Ο Βουλευτής της Φλόριδας, Gus Bilirakis σχολίασε, “Ο Πωλ υπηρέτησε έντιμα τον λαό του Μέριλαντ στη Γερουσία για 30 χρόνια. Θα αγαπώ πάντα τη φιλία που μοιραζόταν με την οικογένειά μου».

Ο Νίκολας Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα είπε , “Λυπημένος από το θάνατο του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Ήταν πρίγκιπας. Εξαιρετικά ευφυής και ηθικός, ένας ηγέτης που έβαζε τους ανθρώπους και την ποιοτική πολιτική πρώτα. Θα είμαι πάντα ευγνώμων για τις συμβουλές του και την αμέριστη υποστήριξή του.”

Η Ελένη Κουνελάκη, αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια ανέφερε ότι ήταν, «Φίλος, μέντορας και πρότυπο για τόσους πολλούς από εμάς στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Θα μας λείψεις Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.»

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε στην ανάρτηση της στο twitter. “Αποχαιρετούμε τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, έναν λαμπρό άντρα της αμερικανικής πολιτικής που κράτησε την Ελλάδα βαθιά μέσα στην καρδιά του. Παρέμεινε ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών συμφερόντων μέχρι το τέλος και ήταν πάντοτε εκεί όταν το έθνος μας τον χρειαζόταν.»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης ανέφερε στο Twitter, «Ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης υπήρξε κορυφαία φυσιογνωμία στην αμερικανική πολιτική και ισχυρός υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων, κάτι για το οποίο η Ελλάδα θα είναι πάντα ευγνώμων. Θα μας λείψει πολύ.  Τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.»

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αντιπολίτευσης, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έγραψε στο Twitter τα συλλυπητήριά του λέγοντας: «Ο γερουσιαστής Παύλος Σαρμπάνης αφήνει πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά ως πραγματικός πολιτικός και ηγετική φυσιογνωμία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο οποίος υπερασπιζόταν με πάθος τα ελληνικά ζητήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.»

Ο Νίκος Αναστασιάδης, Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε, «Είναι με θλίψη που πληροφορήθηκα το θάνατο του καλού φίλου της Κύπρου και του Ελληνισμού, του Ελληνοαμερικανού πρώην Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, ο οποίος με τις θέσεις και παρεμβάσεις του υπερασπιζόταν τα δίκαια της Κύπρου.»

Ο Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Γ. Χοριάτης εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας: «Η ΑΧΕΠΑ θρηνεί βαθιά το θάνατο του πρώην Γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη, τιτάνας της αμερικανικής ελληνικής κοινότητας που ως γιος Ελλήνων μεταναστών, έμαθε τις αξίες της σκληρής δουλειάς και της εκπαίδευσης από τους γονείς του και έγινε ένθερμος υπερασπιστής της κληρονομιάς του. Εκπλήρωσε το αμερικανικό όνειρο αφιερώνοντας τη ζωή του ανιδιοτελώς στη δημόσια υπηρεσία.»

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, έγραψε στο twitter: «Θρηνούμε το θάνατο του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνης του Μέριλαντ. Υπήρξε ένας αξιόλογος ηγέτης της Γερουσίας και υπέρμαχος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που αντιπροσώπευε τα καλύτερα από τα ιδανικά που ενώνουν τους λαούς μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του».

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στις ΗΠΑ, εξέδωσε τη δήλωση της Πρέσβη Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου λέγοντας, «Ο γερουσιαστής Σαρμπάνης ήταν μια θρυλική προσωπικότητα στην αμερικανική πολιτική και ένας ακλόνητος υπερασπιστής των ελληνικών αιτιών.  Θρηνούμε το θάνατό του με απόλυτο σεβασμό και βαθιά ευγνωμοσύνη. Βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

Το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του ανέφερε, «Ο Πολ Σαρμπάνης, κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, πρώτα ως Εκπρόσωπος και αργότερα ως Γερουσιαστής, υπηρέτησε την πατρίδα του γενναία και με αυτοθυσία», προσθέτοντας ότι «υποστήριξαν σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των αξιών και των θέσεων του παγκόσμιου ελληνισμού».

Κλείνοντας ο Ιδρυτής και Πρόεδρος μας Παύλος Κωτρότσιος δήλωσε ότι, «Η ελληνοαμερικανική κοινότητα, η Αμερική, η Ελλάδα και η Κύπρος θρηνούν βαθύτατα το θάνατο του πρώην Γερουσιαστή των ΗΠΑ Παύλου Σαρμπάνη. Ήταν ένας θρύλος στο αμερικανικό πολιτικό τοπίο. Ήταν μαχητής στην Ουάσιγκτον για πάνω από 36 συναπτά έτη. Θα τον θυμόμαστε ως έναν από τους καλύτερους στην δημόσια υπηρεσία και ως τον πρώτο Ελληνοαμερικανό που υπηρετείσαι στη Γερουσία.  Υποστήριξε τα ελληνικά εθνικά θέματα όχι επειδή είχε ελληνικές ρίζες αλλά λόγω της αφοσίωσής του στο Κράτος Δικαίου, καθώς και στις ελληνιστικές αρχές και ιδανικά. Ο κόσμος έχασε έναν αληθινό και ευγενή ήρωα. Τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μας στον βουλευτή Τζον Σαρμπάνη και όλοι την οικογένεια. Είθε η μνήμη του να είναι αιώνια.»

Οι οικογένεια Σαρμπάνη έχει ζητήσει αντί για λουλούδια, να γίνουν δωρεές στο όνομα του αείμνηστου γερουσιαστή Paul Sarbanes, στο Enoch Pratt Free Library του Μέριλαντ; στο Paul S. Sarbanes ’54, Ταμείο για τον Ελληνισμό και τη Δημόσια Υπηρεσία στο Πανεπιστήμιο του Princeton; στο Paul S. Sarbanes: Σειρά Διαλέξεων μέσω του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων και Πολιτικής Δέσμευσης του Πανεπιστημίου Salisbury (PACE) και στο Chesapeake Bay Foundation.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img