Τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδος στην UNESCO, Γιώργο Κουμουτσάκο, δέχθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Επί της υποδοχής του, παρών ήταν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επίσκοπος Χριστουπόλεως Βαρνάβας.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος παρουσίασε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της UNESCO, να ανακηρύξει την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – απόφαση η οποία, όπως είπε, ελήφθη με την υποστήριξη 90 χωρών και ήταν ομόφωνη από τα 194 κράτη-μέλη.
«Πιστέψαμε και επενδύσαμε στην ελληνική γλώσσα. Βέβαια, είναι μια συλλογική απόφαση, που βοηθάει όλους τους Έλληνες παγκοσμίως», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Εκκλησία έχει μεγάλο ρόλο και ενδιαφέρον για τη γλώσσα μας».
Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ανέφερε πως «αισθανόμαστε ότι έχουμε υποχρέωση στην ελληνική γλώσσα ως Εκκλησία και ελπίζω να πάρει τον δρόμο που της αξίζει», ενώ παράλληλα επισήμανε πως «η αξία αυτού του γεγονότος είναι μια ώρα χαράς, που αξίζει να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί».
Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2017 και επισημοποιήθηκε διεθνώς από την UNESCO τον Νοέμβριο του 2025, με στόχο να τιμηθεί η διαχρονική συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό, καθώς και η αδιάλειπτη ιστορία της.
Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε προς τιμήν του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και σηματοδοτεί την ανεκτίμητη προσφορά της γλώσσας, ως πηγής επιστημονικής ορολογίας και θεμέλιου του δυτικού πολιτισμού.
Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση με τους πρώην υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο και Γεώργιο Καλαντζή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Please wait...