Ο κλάδος της ψύξης δεν αφορά μόνο μια τεχνική δραστηριότητα, αλλά συνδέεται άμεσα με την καινοτομία, την ενεργειακή αποδοτικότητα, την κλιματική προσαρμογή και, τελικά, με την ποιότητα ζωής και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας απέναντι στις σύγχρονες περιβαλλοντικές και ενεργειακές προκλήσεις.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας με θέμα «Cool Intelligence», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψύξης (World Refrigeration Day).
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, η ημερίδα ανέδειξε τον σύγχρονο και διαρκώς εξελισσόμενο ρόλο του κλάδου της ψύξης στη νέα ψηφιακή εποχή, σε μια περίοδο κατά την οποία η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει νέα δεδομένα σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας. Όπως επισημάνθηκε, τα προηγμένα ψηφιακά εργαλεία και τα ευφυή συστήματα ελέγχου καθίστανται πλέον καθοριστικοί παράγοντες για την αποτελεσματική διαχείριση, τη βελτίωση της απόδοσης και την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ψύξης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε, εκπροσωπώντας τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ο αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας Δημήτρης Βαργιάμης, ο οποίος αναφέρθηκε στα πεδία όπου μπορούν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εντός και εκτός κτιρίων, αλλά και στον ρόλο των νέων τεχνολογιών, που εισάγονται με ταχύτητα, καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία μελετά το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και σχεδιάζει νέες εφαρμογές αξιοποιώντας την τεχνολογική εξέλιξη.
Ο κ. Βαργιάμης υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων στον διάλογο που έχει ανοίξει για το πεδίο της ψύξης και της θέρμανσης, με έμφαση στην ψύξη, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της οικονομίας σε όλα τα στάδια παραγωγής, διακίνησης, τοποθέτησης και συντήρησης, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
«Η συνέργεια επιστήμης και οικονομίας, με τη στήριξη και της πολιτείας, η οποία οφείλει να παρέχει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους καταναλωτές, είναι αυτό που χρειάζεται αρχικά για να επιτευχθεί η μετάβαση όχι στην πράσινη οικονομία όπως λέγεται αλλά στην ανθρώπινη οικονομία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Όπως ανέφερε, ζητούμενο δεν είναι απλώς η μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας, αλλά η μετάβαση σε δραστηριότητες που δεν θα απειλούν την ανθρώπινη ζωή και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, σε μια εποχή κατά την οποία οι κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραία καιρικά φαινόμενα, ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και με το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και της ενεργειακής περιθωριοποίησης.
Παράλληλα, ο κ. Βαργιάμης επεσήμανε ότι η μάχη για το κλίμα, απέναντι στις ακραίες θερμοκρασίες και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αποτελεί συλλογική μάχη, στην οποία όλοι οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά, υιοθετώντας μικρές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε πολλαπλάσια οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία Σταύρος Καλαφάτης, οι αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ, καθηγητές Παναγιώτης Ψαρράκος και Αθανάσιος Ζήσης, η βουλευτής και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, καθώς και η καθηγήτρια της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής Ειρήνη Κορωνάκη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο καθηγητής του ΕΜΠ και εκπρόσωπος της UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και την Κυκλική Οικονομία Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων Νικόλαος Χρυσόγελος, ο αντιπρόεδρος του ASHRAE Hellenic Chapter Χρυσόστομος Μπούρας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος Δημήτριος Κοντούσιας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους Διονύσιος Γρηγορόπουλος.
Τιμώμενοι προσκεκλημένοι της ημερίδας ήταν ο Stephen Gill, ιδρυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Ψύξης και μηχανικός-μελετητής, καθώς και ο Leopoldo Micò, Director of Innovation and Certification του European Heat Pump Association (EHPA).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Please wait...