Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από την άνανδρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ουάσιγκτον, η εκδήλωση “Κύπρος ’74 – Τραγούδια Οργής και Πόνου” του συνθέτη Δημήτρη Παπαποστολου. Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού της Αγ. Σοφίας στην Ουάσιγκτον και διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προμηθέας και η AΧΕΠΑ, Τμήμα 31 της ευρύτερης περιοχής της αμερικανικής πρωτεύουσας.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ Ευάγγελος Σάββα, και ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον Νικόλαος Σαπουντζής. Ο Πρέσβης της Κύπρου, αφού έκανε μια συνοπτική ανασκόπηση των παράνομων ενεργειων της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου 1974, τόνισε ότι εκδηλώσεις σαν την αποψινή “είναι πιο επιβεβλημένες απ’ όσο ποτέ” και ότι το σύμβολο “Δεν ξεχνώ” είπε, “πρέπει να παραμείνει σημαία στον Αγώνα μας για ελευθερία και δικαίωση”. Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Ζωή Λάφη, του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η αδελφή του συνθέτη Μαγδαληνή Κανταρτζή περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε στην Ουάσιγκτον το βράδυ της 20 Ιουλίου 1974, όταν μέσω ραδιοφωνικού σταθμού του ΒΒC, “ακούγαμε τα αεροπλάνα που βομβάρδιζαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας”. “Ηταν σαν να είχαμε δεχτεί ένα δυνατό χτύπημα στο στομάχι”, πρόσθεσε. Ο Δημήτρης Παπαποστόλου, που το 1974 βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, βαθειά συγκινημένος από την άνανδρη τουρκική εισβολή, μελοποίησε στίχους συμφοιτητών του και τα τραγούδια κυκλοφόρησαν σε LP δίσκο, με τίτλο “Κύπρος 1974: Τραγούδια Οργής και Πόνου”. Τα έσοδα από την πώληση του δίσκου διατέθηκαν για την ανακούφιση των Κυπρίων προσφύγων. Ο τότε Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Νίκος Δημητρίου, τον τίμησε για την γενναιοδωρία του αυτή και την αγάπη του για την Κύπρο, σε δεξίωση που παρέθεσε στην Κυπριακή Πρεσβεία.
Ο Σπύρος Κολιαβασίλης και το οργανικό του σύνολο, με την Κυπριακής καταγωγής Μαρία Αναστάση-Πασχαλίδη, απέδωσαν όμορφα τα τραγούδια του συνθέτη. Τραγούδια, που όπως έγραψε στην αφιερωσή του το 1974 ο Δημήτρης Παπαποστόλου, ήταν “βγαλμένα από το αίμα των αδελφών Κυπρίων”. Τραγούδια γραμμένα για την Κύπρο, με στίχους όπως, στη “μακρινή τη χώρα πρέπει να μην χωρίσουμε, ώσπου να φύγει η μπόρα” ή “ο ήλιος πάλι έσβησε στο άμοιρο νησί μας” και “η νίκη δεν κερδίζεται, τί κρίμα, με το δίκιο”. Ηταν μια πολύ όμορφη βραδιά που κατασυγκίνησε το ακροατήριο.

Please wait...